Un nou PUNCT CRITIC pe harta traficului. Al treilea MALL al Clujului se deschide sâmbătă

Un nou PUNCT CRITIC pe harta traficului. Al treilea MALL al Clujului se deschide sâmbătă
Mini-mall-ul ar urma să îşi deschidă sâmbătă porţile pe Calea Mănăştur din Cluj-Napoca, în locul defunctei fabrici de bere Ursus.

Situat pe două niveluri şi dispunând de 14.000 mp de spaţii comerciale, Platinia Shopping Center va încerca să îi atragă pe clujeni cu cele 50 de magazine, o farmacie, o sală de fitness, un salon de cosmetic, un cazinou, câteva restaurant şi cafenele.

Însă adevărata "ancoră", aşa cum numesc specialiştii brandul care atrage cei mai mulţi vizitatori într-un centru comercial, va fi Mega Image, cel mai mare lanţ de magazine din România, care până acum ignorase Clujul în strategia sa de expansiune.

Proiectul de pe terenul fostei fabrici de bere, o investiţie a firmelor de salubritate Florisal şi Drusal, controlate de omul de afaceri Vasile Puşcaş, include şi un ansamblu imobiliar cu 320 de apartamente cu 2, 3 şi 4 camere. 120 dintre acestea vor funcţiona ca apart-hotel, restul fiind scoase la vânzare.

Dimensiunile proiectului arată că acesta va atrage în zonă sute de maşini şi mii de oameni. Emil Boc a explicat, la Realitatea FM Cluj, ce se va întâmpla cu traficul, sufocat deja atât pe direcţia Mănăştur, cât şi pe direcţia Moţilor - centru.

INTRI, DAR NU ŞTII CÂND IEŞI

Primarul a încercat să acrediteze varianta că noul mall al Clujului nu va contribui la îngreunarea circulaţiei de pe Calea Moţilor - Calea Mănăştur. Edilul se bazează pe faptul că investitorul a realizat un acces secundar din strada Oţetului.

"Ei au intrările din spate. Au acces cu stradă din spate. Nu se obturează circulaţia", a spus Emil Boc la Realitatea FM Cluj. Acesta are şi o soluţie pentru cumpărătorul care a fost la mall şi vrea să iasă pe Calea Mănăştur: „Va trebui să aştepte. Când va putea, va ieşi, când nu, nu. Prioritatea principală este fluxul de trafic de pe Moţilor", a precizat primarul.

Edilul are şi un mesaj pentru cei care au cumpărat apartamente în noul ansamblu imobilar: „Cei de acolo au în simularea de trafic stradă care dă în spate, au alternativă specială. Oamenii care îşi cumpără acolo apartament ştiu această condiţie, îşi dau seama. Acesta e riscul. Şi când stai în centru în marele capitale europene ai o anumită constrângere", a conchis Boc.

„Va trebui să aştepţi axul principal (Calea Mănăştur, n. red.). Nu se prioritizează axul secundar în detrimentul axului principal de circulaţie", le-a transmis edilul viitorilor vizitatori ai centrului comercial care vor dori să iasă în Calea Mănăştur.

TRAFICUL, DEJA EXTREM DE AGLOMERAT ÎN ZONA FABRICII DE BERE

Faptul că deschiderea noului mall ar putea avea consecinţe serioase asupra circulaţiei este indicat şi de datele serviciului de monitorizare a traficului, realizat prin intermediul Google Maps. Acesta înregistrează, cu ajutorul utilizatorilor conectaţi la internet, valorile de trafic de pe principalele artere de circulaţie.

Marţi, 4 aprilie, la ora 16:27, când a fost realizată captura de mai sus, traficul pe Calea Mănăştur, exact în zona viitorului mall, era „roşu", ceea ce înseamnă lent sau chiar blocat.

TRAFIC FĂRĂ PROBLEME, DOAR PE HÂRTIE

Deşi în imaginile publicitare ale investitorului traficul este de-a dreptul idilic, cu doar câteva autoturisme care circulă lejer (vezi galeria foto de mai jos) pe bulevardele largi, mărginite de zone cu verdeaţă, adevărul s-ar putea să îi surprindă pe şoferi.

UITE GIRATORIUL, NU E GIRATORIUL

La momentul în care devenea publică intenţia investitorului de a realiza pe terenul fostei fabrici de bere un proiect mixt, comercial şi rezidenţial, s-a vehiculat idea unui sens giratoriu pe Calea Mănăştur ca soluţie pentru problema traficului, dar şi a accesului pentru şoferii care vin dinspre Mănăştur, respectiv pentru cei care ies din parcare şi vor să vireze la stânga, spre Calea Moţilor - centru. "Le-am cerut celor de la primărie să realizeze un sens giratoriu, dar nu l-au mai făcut. Chiar nu ştiu cum vor proceda şoferii", explica anul trecut Oana Bănuţ, director relaţii publice.

"PERICOL IMINENT DE ACCIDENTE"

Problema a fost remarcată şi de locuitorii oraşului. Pe site-ul domnuleprimar.ro, un clujean atrăgea atenţia încă din 15 februarie asupra dificultăţilor pe care le vor întâmpina şoferii: "Azi am fost în trecere prin zonă şi se lucra de zor. Dar este totuşi o problemă: maşinile care vor ieşi de acolo (şi nu vor fi puţine) vor avea obligatoriu la dreapta şi vor trebui să se asigure spre stânga, unde nu vezi decât peretele unei case, un metru de trotuar şi O CURBĂ LA STÂNGA!

Vizibilitate zero! Vi se pare normal? PERICOL IMINENT DE ACCIDENTE!! Iar cei care vin de pe Moţilor spre Mănăştur, imediat după o curbă fără vizibilitate din cauza casei, se vor trezi în faţă cu maşinile care ies de la mall!! Aici era nevoie să se cumpere cele două case din curbă şi să se poată realiza un sens giratoriu.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar după suprafaţa şi după modul cum arată nu cred că i-ar fi costat o avere pe cei de la Platinia! Se rezolva astfel şi accesul de pe strada Mărginaşă spre Mănăştur (ca o variantă pentru cei care doresc să ocolească centrul)", a scris Rotar D. pe domnuleprimar.ro. Deşi are o vechime de o lună şi jumătate, sesizarea nu a primit răspuns din partea munciipalităţii.

În lipsa unor măsuri urgente din partea investitorilor şi a autorităţilor, într-un oraş sufocat deja de maşini, cu un trafic care nu oferă soluţii alternative, zona fostei fabrici de bere poate deveni în scurt timp o nouă pată neagră pe obrazul Clujului.

Comenteaza