„Un nou jaf din bani publici" la Direcţia de Protecţie a Copilului. Ce spune directorul instituţiei

„Un nou jaf din bani publici
Consiliul Judeţean (CJ) a lansat o nouă acuzaţie la adresa conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.

Conducerea DGASPC a decis să investească sume considerabile în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență (CPCRU) Gavroche, imobil revendicat de Arhiepiscopia Romano-Catolică încă din 2003, deși legea interzice efectuarea lucrărilor de investiții care cresc valoarea economică a clădirii, acuză reprezentanţii forului judeţean.

CJ usţine că în acest caz, fiind vorba de un imobil revendicat, se puteau executa cel mult lucrări de întreținere, necesare funcționării activității cotidiene pentru menţinerea parametrilor funcţionali și nu lucrări de investiții, conform ordinului Ministerului Finanţelor pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice.

Pentru un imobil asupra căruia planează incertitudinea în ceea ce privește rămânerea în patrimoniul județului Cluj, cheltuielile efectuate în ultima perioadă au majorat costul activului fix (s-au executat lucrări de reabilitare termică exterioară, înlocuire tâmplărie, zugrăveală completă fără acordul CJ). Județul nu-și permite să facă un astfel de cadou unor privați, din bani publici și să facă reabilitări complete ale unor imobile revendicate.

Este ilegal ca acești bani plătiți firmelor de casă ale DGASPC, care contribuie indirect la îmbogățirea clientelei politice, să fie deturnați de la persoanele aflate în nevoi, respectiv de la angajații onești ai instituției", informează Biroul de presă al administraţiei judeţene.

CJ „susține cu tărie" îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților și condițiile de trai ale beneficiarilor, dar sub rezerva păstrării respectivelor investiții în patrimoniu şi că a solicitat luni către DGASPC să comunice care este suma investită în CPCRU.

„Fiecare leu plătit ilegal de conducere este furat din buzunarul angajaților DGASPC, motiv pentru care toate lucrările care nu sunt pentru întreținere și menținerea parametrilor funcționali, vor trebui recuperate!", mai precizează forul judeţean în aceeaşi luare de poziţie.

Directorul DGASPC, Dan Tămaş, spune că, din 2013, de când este el director şi până în 2016, nu a primit de la CJ nicio listă cu privire la imobilele revendicate, care aparţin CJ. Tămaş este de părere că forul judeţean, ca proprietar al clădirii, dacă ştia că este revendicată, avea obligaţia să găsească un alt spaţiu în care să se mute centrul.

„Noi suntem obligaţi conform standardelor de calitate care sunt impuse la nivel naţional de către Ministerul Muncii privind condiţiile de îngrijire, de locuit, de hrană, să asigurăm aceste condiţii pentru copii. Având în vedere acest lucru, acest centru a fost obligatoriu să fie reabilitat , să fie făcute reparaţiile necesare", a afirmat Tămaş.

Directorul DGASPC mai spune că acest centru a fost vizitat în 2016 de Avocatul Poporului, care a verificat condiţiile de locuit, modul cum sunt îngrijiţi copiii şi că acest centru este unul model. Şeful direcţiei spune că va comunica forului judeţean sumele cheltuite pentru reparaţiile la acest centru de când este el director şi că este vorba de 400.000 de lei.

Comenteaza