Un milion de lei pentru Grădina Zoologică din Turda

Un milion de lei pentru Grădina Zoologică din Turda
Lucrările pentru modernizarea acestui obiectiv sunt finalizate în procent de 60%. Ministerul Mediului a alocat, de curând, un milion de lei pentru continuarea amenajării parcului zoologic.

Dacă se respectă calendarul de lucrări, clujenii vor putea vizita Grădina Zoologică de la Turda peste un an.

„Ministerul ne-a comunicat, în urmă cu câteva săptămâni că avem disponibilă suma de un milion de lei. Sperăm că nu o să avem surpriza să nu ne facă decontările şi să păţim ca anul trecut, când am primit 1,7 milioane de lei, care ne-au fost tăiaţi succesiv până la 400.000. Noi continuăm lucrările care sunt finalizate în procent de 60%", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Grădinii Zoologice din Turda, Mate Csaba.

Înainte de a fi deschisă, instituţia urmează să fie omologată european şi să fie parteneră a Federaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA). Potrivit planului, în această toamnă se vor continua amenajările interioarelor, urmând ca în primăvara anului 2014 să aibă loc autorizarea şi calificarea personalului.

„Lucrări de exterior nu se pot face, le vom continua în primăvară. Atunci vom aduce animalele şi va avea loc o sesiune de calificare pentru personal", a arătat directorul Grădinii Zoologice. Potrivit acestuia, la Zoo Turda ar mai trebui angajaţi încă 20 de oameni, pentru siguranţa animalelor primite prin intermediul EAZA.

„Vom avea girafe, rinoceri, animale pe care nu putem să le mutăm de colo-colo şi trebuie să fim pregătiţi. Lucrăm cu EAZA în asistenţa tehnică şi planificăm, împreună cu ei, cum vom aduce animalele. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că nu vorbim despre 10 calculatoare şi 10 experţi. În ţările din Vest, la angajare vin doar studenţi la Biologie şi la Medicină veterinară şi va trebui să găsim o modalitate de a-i stimula şi aici să facă la fel", a arătat Mate.

Reprezentanţii Zoo Turda spun că Grădina se va deschide în septembrie 2014. „Este greu de estimat când se va deschide, noi sperăm cât mai repede, pentru a satisface curiozitatea publicului", a arătat Mate Csaba. El a punctat că, în cel mai bun caz, Zoo Turda se va putea deschide în septembrie 2014.

Grădina Zoologică din Turda este reconstruită pe o suprafaţă de 5,3 hectare şi va conţine spaţii special amenajate pentru animale semidomestice: lame, cămila, iaci, dar şi animale din savană, precum şi unele specii de reptile şi maimuţe. De asemenea, potrivit proiectului, grădina zoologică va avea şi un loc de agrement, acvarii şi terarii.

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, că s-au depăşit problemele contractuale ale grădinii cu constructorul şi că lucrările pe şantier intră în linie dreaptă. „Finanţarea există pentru lucrări, a intrat în conturile primăriei. Speranţele noastre legate de constructor sunt să finalizăm construcţiile la nivel de infrastructură până la sfârşitul anului, iar finisajele, până în primăvară, iar la jumătatea anului să populăm grădina cu specii exotice", a conchis Ştefănie.

 

 

Etichete
Comenteaza