Un clujean vrea reconversia arhitecturală a blocurilor comuniste. Cum ar putea să arate

Un clujean vrea reconversia arhitecturală a blocurilor comuniste. Cum ar putea să arate
Cartierele din municipiul Cluj-Napoca sunt împânzite de blocuri construite în timpul regimului comunist. Un clujean deranjat de aspectul lor cere primăriei reconversia arhitecturală a acestora.

De-a lungul deceniilor scurse de când au fost ridiate şi până în prezent sute de mii de clujeni au trăit în aceste locuințe. Le-au amenajat, le-au decorat şi le-au redecorat de nenumărate ori, fiecare după propriile gusturi şi posibilităţi.

Exteriorul a rămas însă acelaşi, aceeaşi nuanţă de "gri comunist" fiind întâlnită pe majoritatea dintre ele. Un clujean incomodat de aspectul estetic al acestor blocuri le propune autorităţilor locale să demareze un proiect de dezvoltare urbanistică armonioasă, dând exemplul unui oraş din Germania. 

"Vreau să propun primăriei un program de reconversie arhitecturală a blocurilor comuniste. Ar fi un program pe termen mediu şi lung, 10-20 de ani, care să aducă şi cartierele comuniste în secolul al XXI-lea.

Mai multe oraşe din fosta Germanie de Est au astfel de programe, printre care şi Dresda, reuşind să ridice mult aspectul şi dezirabilitatea cartierelor comuniste. Oricum, oraşul nostru va trebui ca pe viitor să demareze un asemenea program estetic, fiind imperativ pentru dezvoltarea urbanistică armonioasă", susţine acesta, într-un mesaj postat pe portalul domnuleprimar.ro.

Clujeanul se arată deranjat şi de felul haotic în care se desfăşoară reabilitarea termică a blocurilor din municipiu, el fiind de părere că lucrările neconforme ar trebui oprite, iar procesul de termoizolare să se desfăşoare după un plan bine pus la punct. 

"Însă este păcat că există asociaţii de proprietari care execută lucrări de termoizolare în regim propriu, fără autorizaţii, care se vor trezi peste câţiva ani că sunt necesare cheltuieli suplimentare importante din partea lor pentru integrarea arhitecturală a clădirii.

Trebuie oprite aceste lucrări, aduse în legalitate şi modificate astfel încât să fie conforme cu un plan bine stabilit de reconversie arhitecturală. Chiar şi așa, marea majoritate a blocurilor termoizolate nu sunt conforme cu caracteristicile arhitecturii moderne şi va fi nevoie de modificări substanţiale la faţadele care reuşesc doar vag să ascundă griul comunist", mai precizează el.

Deşi reprezentanţii municipalităţii nu i-au oferit un răspuns la solicitare până în momentul publicării materialului, un alt cetăţean a criticat dur strategia de dezvoltare a municipiului. 

"În viziunea celor din primărie dezvoltarea armonioasă a oraşului înseamnă constiuirea de noi blocuri între cele comuniste, construirea de blocuri între case în cartierele vechi, superaglomerarea cu blocuri a unor străzi înguste şi strangularea traficului rutier", afirmă acesta.

Comenteaza