Un buncăr IT de 4 milioane de euro, noua investiţie de la Jucu

Un buncăr IT de 4 milioane de euro, noua investiţie de la Jucu
Compania Star Storage va construi în parcul industrial din Jucu un centru-buncăr pentru protecţia şi gestiunea informaţiilor, pentru clienţi din România şi din străinătate. Investiţia, evaluată la 4 milioane de euro s-ar putea finaliza până la finele 2013.

O asociere formată din 15 entităţi IT a decis, la iniţiativa companiei Star Storage, în cooperare şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), să înfiinţeze în Cluj un centru care să ofere servicii IT de cel mai înalt nivel, cu servere şi sisteme de stocare de înaltă performanţă. Star Storage este o companie cu capital exclusiv românesc. Aceasta mai deţine un centru similar în Bucureşti, unde activează peste 500 de angajaţi. Planul partenerilor din acest proiect, printre care se numără şi firmele Wing Computers şi Provision, vizează accesarea unei finanţări europene, în baza programului "pol de competitivitate", care să asigure construcţia buncărului din parcul Tetarom III.

Chiar dacă această investiţie nu va aduce acelaşi număr de locuri de muncă pe care l-a asigurat compania Nokia, salariile angajaţilor vor fi, în schimb, cu mult mai mari, au dat asigurări atât preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, cât şi directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Compania Star Storage activează în domeniul protecţiei şi managementului informaţiilor, astfel că specialiştii absolvenţi ai Univeristăţii Tehnice din Cluj Napca vor fi primii vizaţi pentru a fi angajaţi în centrul de date ce se va realiza în parcul Tetarom III, din comuna Jucu. Reprezentantul societăţii Star Storage, Cătălin Păunescu, a explicat că investiţia de la Jucu va fi cu siguranţă peste ceea ce oferă în prezent centrul de date din Bucureşti. "Vom realiza un centru de date super securizat, care va răspunde tuturor cerinţelor clienţilor noştri, atât din ţară cât şi din străinătate", a spus Cătălin Păunescu.

Pe lână componenta de furnizare de servicii IT, ce presupune zone de procesare specializată, servere şi sisteme de stocare performante, centrul implică şi componenta de recuperare a datelor în caz de dezastre. "Vorbim, practic, de construcţia unui buncăr. Până la finele lui 2013, estimăm că investiţia se va finaliza", a spus Păunescu. Chiar dacă acesta nu a dorit să ofere prea multe detalii despre investiţie, a vehiculat o sumă ipotetică de 4 milioane de euro. Reprezentantul Star Storage a admis ca pentru implementarea investiţiei să fie accesate fonduri europene, având în vedere că unul dintre partenerii în acest proiect este ADRNV. De altfel, partenerii în proiectul Star Storage ce va fi implementat la Cluj sunt în număr de 15. E vorba despre firme specializate în IT, printre care se numără şi Wing Computers şi Provision.

Finanţarea europeană poate fi obţinută în baza programului "pol de competitivitate", urmând ca documentaţia să fie depusă până la finele acestei luni. Dacă această investiţie se va realiza, preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu a explicat că vor mai avea de câştigat şi alte firme. "Pentru ca aceast proiect de investiţie să devină funcţional, firma Star Storage va avea nevoie şi de alţi colaboratori, în special firme de comunicaţii, dar nu numai. Noi am solicitat să fie vizate în principal firmele clujene", a comentat Uioreanu. Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a spus că proiectul centrului de date nu va incomoda prin nimic alte investiţii ce se vor derula în viitor în Tetarom. "Star Storage are nevoie de 1 hectar de teren, în parcul din Jucu. Acum mai dispunem de 81 de hectare aici, aşa încât, toţi investitorii interesaţi vor putea să vină fără probleme", a spus Găvrea. Star Storage a avut anul trecut o cifră de afaceri de 63,67 milioane de lei şi un profit de 1,64 milioane de lei.

 

Etichete
Comenteaza