Ultimatum pentru Kiat: dacă mai cresc preţurile, pleacă

Ultimatum pentru Kiat: dacă mai cresc preţurile, pleacă
La un an de la semnarea contractului pentru reabilitarea a 420 de kilometri de drumuri judeţene vom putea asista la o nouă licitaţie.


Dacă reprezentanţii consorţiului condus de Kiat nu vor înţelege că trebuie să respecte preţul angajat în licitaţie pentru construcţia celor peste 420 de km de drumuri judeţene, Consiliul Judeţean va rezilia acest contract, au anunţat autorităţile. Preşedintele Horea Uioreanu spune că a fost lămurit de comisia juridică din cadrul instituţiei pe care o conduce şi că în maxim trei săptămâni această problemă va fi tranşată. De anul viitor, ar putea fi organizată o nouă procedură de licitaţie.

Situaţia de blocaj apărută în cazul proiectului de modernizare a celor peste 420 de km de drumuri judeţene continuă. Noua conducere a Consiliului Judeţean a comandat o nouă expertiză tehnică, de data aceasta extrenă (la UTCN), pentru a afla dacă solicitările firmei Kiat sunt justificate. „Ni s-a spus că, de fapt, noi Consiliul Judeţean am fi greşit studiul de fezabilitate şi că de aceea se întâmplă acum ca planşele Kiat, din proiectul tehnic, să nu corespundă planului angajat în licitaţie. Practic ei solicită lucrări suplimentare şi fonduri în plus pentru fiecare parcelă de drum. Este o situaţie pe care am preluat-o de la vechea conducere, iar acum trebuie găsită o soluţie. Ca atare am cerut profesorilor de la UTCN să ne ajute şi să ne realizeze un studiu tehnic, pentru a vedea în ce măsură se susţine ceea ce spune Kiat", a afirmat liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu.

Acesta se temea, iniţial, că o reziliere a contractului ar putea ajuta Kiat să blocheze în instanţă proiectul Consiliului Judeţean. Chiar dacă n-a venit raportul UTCN, între timp, spune Uioreanu, Comisia juridică din cadrul administraţiei judeţene, care a analizat contractul semnat cu Kiat, a venit cu un răspuns ferm. „Mi s-a comunicat că nu există altă soluţie decât rezilierea contractului, având în vedere că reprezentanţii Kiat aveau obligaţia să conteste înainte de licitaţie acest studiu de fezabilitate. Au existat dezbateri publice pe tema acestui studiu, puteau să participe şi să semnaleze atunci problemele existente, nu acum după un an de la semnarea contractului. Acum nu au altă variantă decât să respecte preţul şi lucrările angajate în licitaţie, dacă nu să plece şi să ne lase în pace. Ne vom întâlni cu liderii Kiat şi le vom da un ultimatum. Dacă în două-trei săptămâni nu vin cu proiectele tehnice aşa cum au propus în licitaţie, reziliem contractul", a spus Uioreanu.

Raportul pe care îl execută UTCN va putea sta la baza noii licitaţii ce se va organiza în primăvara anului viitor. "Până atunci vom tot pierde bani pentru peticiri. Dar ce să facem, nu există altă soluţie", aspus Uioreanu. Licitaţia pentru reabilitarea celor peste 420 de km de drumuri judeţene a fost câştigată de consorţiul condus de Kiat anul trecut, în vară, la preţul de 65 de milioane de euro. Reprezentanţii Kiat nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

 

Comenteaza