Video Foto Turnul de 40 de etaje a trecut de Comisia de Urbanism. USAMV, care deține o parte din teren, se opune proiectului

Turnul de 40 de etaje a trecut de Comisia de Urbanism. USAMV, care deține o parte din teren, se opune proiectului
Turnul de 40 de etaje a trecut de Comisia de Urbanism. USAMV, care deține o parte din teren, se opune proiectului
Turnul de 40 de etaje a trecut de Comisia de Urbanism. USAMV, care deține o parte din teren, se opune proiectului
Turnul de 40 de etaje a trecut de Comisia de Urbanism. USAMV, care deține o parte din teren, se opune proiectului

Dezbateri aprinse la Comisia de Urbanism pe tema proiectului care vizează ridicarea unui turn de 40 de etaje în zona Cora.

Președintele Comisiei, arhitectul Adrian Iancu, și-a prezentat în fața colegilor de comisie proiectul care prevede ridicarea unei clădiri de birouri și hotel cu 40 de etaje, plus o zonă de entertaiment mall, pe un teren deținut de Cluj-Napoca Estate SRL, USAMV și Primăria Cluj-Napoca.

”Este un proiect care a mai fost prezentat comisiei în iulie 2019, proiectarea a început undeva în 2018, dar pentru că ni s-a cerut să așteptăm până se stabilește traseul final al centurii metropolitane, revenim acum cu varianta finală propusă. Nu avem modificări, am obținut între timp și avizele de la județ. Însă am aflat că pe o bucată din teren există impuse recent niște restricții așa că renunțăm la partea construibilă de pe fâșia de 3.000 de metri în cauză. Dincolo de faptul că propunem o clădire de birouri și hotel atractivă, propunem și realizarea unui mall recreativ. Nu am prevăzut o școală sau grădiniță ca o clădire separată pentru că prin aceasta s-ar pierde caracterul zonei, dar vom amenaja în interiorul complexului un spațiu pentru copii, cu activități gen after school, ca atunci când copilul iese de la școală sau grădiniță să poată veni și sta aici câteva ore până părintele iese de la serviciu. Pentru oraș ca și câștig aducem realizarea unui park and ride, astfel ca cei care vin din Florești să își poată lăsa mașina aici și să ia un autobuz către oraș, contribuim la decongestionarea traficului. De asemenea ne dorim să amenajăm un culoar verde pentru bicicliști și pietoni dinspre Florești până în Parcul Rozelor”, a spus Adrian Iancu.

Potrivit documentației, s-a realizat și un studiu de trafic în zonă. ”A rezultat că potențialul de autovehicule al zonei este ce 4.200 de unități, din care existente circa 1.000 unități. Din totalul maxim se propune repartizarea unui număr de aproximativ 500 de unități pentru realizarea unui sistem integrat de „Park and Ride”, adică un loc (parking) unde vizitatorii din afara municipiului Cluj-Napoca pot să își lase autoturismul și apoi să viziteze orașul cu mijloace de transport în comun accesibile dintr-o stație din imediata apropiere”.

Doar circa 1 hectar din cele 18 e al Cluj-Napoca Estate

Proiectul are însă o mare problemă, cea juridică privind situația terenului pentru care s-a realizat Planul Urbanistic Zonal. Și aceasta deoarece, din cele circa 18 de hectare, studiate prin PUZ și propuse a fi amenajate urbanistic cu 3 clădiri, dintre care cea din mijloc cu 40 de etaje, doar turnul este pe terenul proprietatea Cluj-Napoca Estate. E vorba despre 6 parcele care însumează puțin peste un hectar. Restul propunerilor urbanistice vizează terenuri ale USAMV și ale primăriei. USAMV deține cea mai mare parte a acestui teren 11,2 hectare, iar primăria circa 5,7 hectare.

Reprezentantul USAMV a precizat în cadrul comisiei că a fost mandatat de rectorul USAMV și de Consiliul de administrație al universității să se opună acestui proiect.

”Noi, deși suntem proprietarii terenului, nu am fost notificați despre acest proiect, nu ni s-a cerut acordul. USAMV este în asociere cu Cluj-Napoca Estate pentru 10,9 hectare, dar doar pentru complexul Cora, nu pentru altceva. Plus că mai există o parcelă triunghiulară de 3.000 de metri unde este propus drum prin acest proiect, parcelă care nici măcar nu intră în acea asociere, pentru acea fâșie nu există drept de superficie”, a spus Lucian Naș, directorul administrativ al USAMV.

”Parcela este reconstruibilă, am scos cei 3.000 de metri pătrați din propuneri”, a replicat prompt Adrian Iancu.

”Există pe acest teren, pentru care s-a realizat PUZ-ul, un drept de superficie, care ne permite să construim ce dorim. Așa că aceste discuții nu e necesar să aibă loc în această comisie”, a completat reprezentanta Cluj-Napoca Estate.

”Departamentul juridic trebuie să verifice această situație, să vedem ce drept există în favoarea firmei”, a spus primarul Emil Boc.

Șefa departamentului juridic din primărie, Alina Rusu, a precizat că, în acest caz, are nevoie de contractul prin care se instituie dreptul de superficie, pentru a vedea exact ce drepturi i se dau firmei: doar dreptul de superficie de a realiza hypermarketul Cora și parcarea, sau un drept general de a construi. ”Contractul este din 1999 cu Cora și e foarte important să vedem ce prevede el. Trebuie clarificată chestiunea juridică, pentru că pe aceste terenuri, inclusiv pe cel deținut de primărie, se propune ridicarea a 2 clădiri, inclusiv park and ride-ul”, a spus aceasta.

”USAMV se va opune acestui proiect, noi fiind proprietarii terenului, ne vom opune pe toate căile legale”, a adăugat Lucian Naș.

Nici măcar asocierea primăriei cu această firmă nu este încă foarte clară în privința unui asemenea proiect. ”Contractul pentru terenul primăriei e o asociere din 1999. Propun ca Direcția Patrimoniu să analizeze foarte bine acest proiect”, a subliniat Alina Rusu.

”Da, acolo este o concesiune, știu că anual primim 60.000 de dolari din această concesiune. Oricum, aspectele juridice trebuie clarificate”, a spus și primarul Emil Boc.

În ciuda faptul că situația juridică a terenului pentru care se propun construcțiile nu este deloc clară, comisia a continuat să analizeze aspectele urbanistice ale proiectului.

”Dincole de cine, ce poate construi cred că e important să ne concentrăm pe aspectele tehnice. Este clar că această clădire va redefini profilul zonei de intrare în oraș. Pentru că e un obiectiv atât de important pentru oraș și chiar pentru județ, aș putea spune, eu propun să fie un concurs de soluții internațional, să aducă, dincolo de componenta de servicii și hotel, beneficii și arhitectural orașului”, a spus arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

”Cred că trebuie să lămurim și dacă proiectul are sau nu locuire. Și mai trebuie să vedem dacă se respectă indicii, fiind o clădire cu 40 de etaje. Care este POT-ul și CUT-ul?”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

”POT-ul maxim prevăzut este de 60%, noi avem doar aproximativ 50%, iar CUT-ul 1,8”, a răspuns Adrian Iancu.

”În concluzie juridicul să ne dea poziția sa referitor la teren, iar apoi să se discute în comisia operativă. Apoi sigur proiectul va sta în dezbatere publică”, a spus primarul Emil Boc.

”Comisia propune avizarea acestui proiect”, a concluzionat și arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop.

Comenteaza