Trenul suspendat. Cât de compatibil este MONORAILUL cu Clujul VIDEO

Trenul suspendat. Cât de compatibil este MONORAILUL cu Clujul VIDEO
După autobuz, troilebuz şi tramvai, Clujul ar putea avea un al patrulea mijloc de transport public: este vorba despre mult discutatul monorail. Primele studii pe această temă au apărut la Cluj la începutul anilor 80, încă dinaintea construrii liniilor de tramvai. Proiectul a fost relansat în spaţiul public de senatorul Marius Nicoară, mai întâi în campania electorală pentru primărie, în 2012, apoi încă o dată anul trecut şi nu s-a lovit de un refuz din partea lui Emil Boc. Dimpotrivă, primarul a prins, în bugetul pe 2014, bani pentru un studiu de fezabilitate privitor la acest proiect.

O idee fantezistă ar putea deveni realitate la Cluj. Monorailul este mijloc de transport relativ popular în Germania, Australia, Asia şi Statele Unite. Poate circula pe o şină, ca un tren - aşa este la Miami sau la Sydney - sau atârnat, precum un teleferic de mari dimensiuni, cum se întâmplă la Wuppertal, Dortmund sau Dusseldorf.

Realitatea TV a încercat să afle de la Nicolae Filip, profesor la Departamentul de Autovehicule Rutiere şi Transporturi al Universităţii Tehnice, dacă un asemenea proiect i se potriveşte şi Clujului. Gasiti opinia specialistului in stirea video.

Monorailul ar urma să circule deasupra albiei Someşului, iar prima staţie ar urma să fie în comuna Floreşti.

Preţul pentru monorail este foarte ridicat. Marius Nicoară vorbea anul trecut de 3 milioane de euro pentru fiecare kilometru al liniei de monorail, plus costurile infrastructurii de staţie. Asta ar însemna, pentru o linie de 20 de kilometri, cel puţin 60 de milioane de euro. Specialistii spun insa ca este vorba de costuri mult mai mari, chiar si de 14 milioane de euro pentru un kilometru de linie dubla de tren.

Practic, proiectul a pornit deja. Anul acesta, primăria are banii pregătiţi pentru un studiu de fezabilitate.

Reporter: Ionel Lespuc

Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza