Update Foto Trei noi statui pentru Cluj de Centenar. La dezvelire participă un apropiat al Papei

Trei noi statui pentru Cluj de Centenar. La dezvelire participă un apropiat al Papei

Statuile cardinalului Iuliu Hossu, episcopului Nicolae Ivan și mitropolitului Bartolomeu Anania, proiecte realizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri, au fost amplasate pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca şi vor fi dezvelite oficial vineri, 30 noiembrie. 

Primăria Cluj-Napoca a pregătit o listă de proiecte dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, printre care figurează amplasarea unor statui în oraş dedicate unor personalităţi religioase marcante. Este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitului Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui monument al Marii Uniri. 

"Vineri, 30 noiembrie, la ora 12:00, în Piaţa Avram Iancu va avea loc ceremonia de dezvelire a statuilor episcopului Nicolae Ivan și mitropolitului Bartolomeu Anania, realizate de Alexandru Păsat şi de Septimiu Jugreștan, de la Departamentul Sculptură al Universității de Artă și Design", transmite municipalitatea. 

Trei noi statui pentru Cluj de Centenar. Au fost amplasate în oraş, ceremoniile de dezevelire vineri

Trei noi statui pentru Cluj de Centenar. Au fost amplasate în oraş, ceremoniile de dezevelire vineri

 

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla transmite, la rândul său: "Moment de referinţă pentru acest an Centenar şi an omagial Iuliu Hossu va fi ziua de vineri, 30 noiembrie, prin programul care va debuta la ora 08:30, în Catedrala Schimbarea la Față – prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhiereşti solemne în memoria Cardinalului Iuliu Hossu.

Această biserică a fost primită ca donație pontificală în 1924, devenită catedrală în 1930 (după mutarea sediului episcopal la Cluj) și, de aici, marele Ierarh român unit Iuliu Hossu şi-a păstorit turma încredinţată, până la arestarea sa, din 28/29 noiembrie 1948 și desființarea prin lege a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din 1 decembrie 1948.

În aceeaşi zi, de la ora 12:30, va fi binecuvântată statuia Cardinalului Iuliu Hossu amplasată pe Bulevardul dul Eroilor, Cluj-Napoca. Monumentul, de 2,60 m înălţime, va fi dezvelit și binecuvântat de către PS Florentin Crihălmeanu, episcopul actual de Cluj-Gherla".

Un apropiat al Papei, în vizită la Cluj. Se va întâlni şi cu IPS Andreicuţ 

Acesta va aduce la Cluj binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, eminența sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, care va participa atât la celebrarea din catedrala episcopală clujeană, cât și la binecuvântarea statuii, în cadrul unei vizite mai ample pe care o face în România, în calitate de reprezentant al Academiei Mauriziana.

La program vor participa oficialităţi bisericeşti şi reprezentanţi ai altor confesiuni şi culte din localitate, între care şi IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum şi reprezentanţi din partea autorităţilor guvernamentale şi de stat".  Vizita cardinalului este importantă în contextul în care se vehiculează că, în 2019, însuşi Papa Francisc ar urma să vină în România. 

Trei noi statui pentru Cluj de Centenar. Au fost amplasate în oraş, ceremoniile de dezevelire vineri

Statuia Cardinalului Iuliu Hossu, creație a sculptorului Ilarion Voinea, îl reprezintă pe Arhiereul român unit în picioare, având mâna dreaptă în dreptul pieptului, așa cum apare în fotografia care s-a păstrat în Arhiva Episcopiei de Cluj-Gherla, a Delegaţiei Marelui Sfat Naţional, formată din Vasile Goldiş, Alexandru Vaida Voevod, episcopul ortodox Miron Cristea, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

Statuia lui Iuliu Maniu şi monumentul Marii Uniri

Alte două monumente ar urma să fie amplasate în oraş. Statuia lui Iuliu Maniu este aprobată de municipalitate, dar realizată exclusiv din donația academicianului Emil Burzo. Lucrarea va fi amplasată în Piața Ștefan cel Mare și îi va ține de urât lui Baba Novac.

Va fi amplasată pe trotuarul din preajma zidului vechi cetăți a Clujului, la 11 metri depărtare de acesta, pe spațiul public. Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. Va fi dezvelită în 7 ianurie 2019.

În urmă cu o săptămână, clujenii au fost invitaţi la dezbatere publică pe tema realizării unui Monument al Marii Uniri. Deşi proiectul apare în bugetul municipiului pe 2018, până acum nu s-a mișcat niciun metru. 

În ceea ce priveşte amplasamentul monumentului sunt propuse următoarele zone: Piaţa Unirii, Piaţa Mihai Viteazul, strada Universităţii, Piaţa Mărăşti-zona sensului giratoriu, parcul Primăverii din cartierul Mănăştur şi Piaţa Cipariu. Printre inițiatorii demersului se numără scriitorul Horia Bădescu, istoricul Vasile Lechințan, profesorul Mircea Popa și arhitectul Ionel Vitoc. Despre monumentul dedicat Unirii, ZIUA de CLUJ a vorbit cu arhitectul de la Fundația Culturală Carpatica.

“Trebuie să alegem amplasamentul și sunt șase locuri propuse: Piața Unirii, Piața Mihai Viteazul, Piața Cipariu, Piața Mărăști, str. Universității și parcul Primăverii. Fundația are însă o opinie despre locul unde ar urma să fie așezată statuia: în Piața Cipariu, pe un triunghi de pământ care e vizibil de pe Calea Turzii, din Piața Avram Iancu, ba chiar și de pe str. Cuza Vodă.

Ne dorim un monument de mari dimensiuni, iar în celelalte locuri ar putea fi nepotrivit. Piața Mărăști urmează să se reconfigureze, se va face acolo un pasaj, iar în Piața Mihai Viteazu și în Piața Unirii intră în conflict cu alte monumente. Ar apărea discuții de natură politică”, a spus Vitoc.

Arhitectul a spus că speră ca primăria să lanseze, imediat după dezbatere, concursul de idei sau chiar de lucrări pentru monumentul Marii Uniri. În bugetul local a fost prevăzută, anul acesta, suma de 250.000 de lei pentru statuie. 

Comenteaza