Trec maşinile, trec. Discuţii aprinse în Consiliul Local, cu ameninţări, nervi, dar şi aplauze

Trec maşinile, trec. Discuţii aprinse în Consiliul Local, cu ameninţări, nervi, dar şi aplauze
Zeci de persoane au participat joi la şedinţa Consiliului Local (CL), unde s-au manifestat, uneori, ca la un meci de fotbal.

Problema străzii Ştefan Meteş din cartierul Mănăştur a creat o dezbatere încinsă. Avocatul a şapte familii care locuiesc în casele riverane s-a opus permiterii accesului auto nelimitat pe această stradă de 176 m, care are doar 5 m lăţime, chiar mai puţin pe unele sectoare. Potrivit unei decizii a instanţei, proprietarii drumului, cele 48 de familii care locuiesc în cele patru blocuri din capătul străzii, nu aveau acces auto, deşi clădirile sunt prevăzute cu parcări subterane.

"Suntem de acord ca pe strada Ştefan Meteş să se instaleze stâlpişori retractabili pentru a avea acces reprezentanţii primăriei, ambulanţele, salubrizarea, dar nu sunt de acord să treacă maşini. Nu e vorba de răutate, drumul nu permite circulaţia pe două sensuri. Media de lăţime a drumului este de 4,5 m. Ar trebui să existe şi trotuar, circulaţia pietonilor este afectată", a spus avocatul Daniel Godorogea.

Acesta a venit şi cu propunerea ca un teren din spatele blocurilor să fie expropriat, iar acesta să facă legătura cu o altă stradă, Grigore Antipa. Propunerea s-a lovit de opoziţia locuitorilor de pe Antipa, o stradă privată. "Strada are doar 6,3 m, nu vrem să fie invadată de maşini. Ce o să faceţi? Îi expropriaţi pe cei peste 100 de proprietari, când cei de la blocuri au propriul lor drum", a spus Cristian Matei.

Avocatul locuitorilor de la blocuri, prezenţi în număr mare la şedinţă, a subliniat că o decizie de deschidere a drumului ar repara o anormalitate, iar una contrară ar crea tensiuni insurmontabile. De altfel, toţi cei prezenţi au susţinut că tensiuni există şi în momentul de faţă şi că, din cauza conflictelor, sunt persoane care vor să se mute.

Discuţiile dintre avocaţi au fost completate de o dezbatere aprinsă între consilieri.

Consilierul PSD Claudia Anastase a întrebat de ce s-au recepţionat blocurile fără respectarea Planului Urbanistic de Detaliu şi a subliniat că primăria a creat această situaţie. De altfel, ambii avocaţi au spus că vina este a municipalităţii şi a dezvoltatorilor de la blocuri, care au vrut doar să se vadă cu banii în buzunar şi nu le-a păsat cum vor ajunge cele 48 de familii cu maşinile acasă.

Primarul a ripostat: "Şi dvs aţi votat în CL. Nu e corect să spuneţi că nu sunteţi parte la aceste decizii. Interesul public cere să deblocăm situaţia, pentru că există o tensiune mare. Nu sunt împotrivă să căutăm soluţii, dar trebuie să deblocăm situaţia. Dacă soluţia de expropriere este viabilă, o demarăm şi rezolvăm problema". Boc a afirmat şi că recepţia blocurilor nu a fost condiţionată de realizarea unui alt drum de acces, care de altfel nici nu apare în noul Plan Urbanistic General.

În cele din urmă, după mai bine de o oră de discuţii aprinse, hotărârea de deschidere a străzii pentru traficul auto a fost adoptată, în aplauzele celor de la blocuri. Una dintre locatarele de la case a ameninţat primăria cu procese şi a spus că va cere în instanţă demolarea blocurilor.

Pe strada Ştefan Meteş se ajunge de pe Câmpului. Artera este încadrată de alte două străzi private: Grigore Antipa şi Pavel Dan, unde s-au construit locuinţe colective mici. La capătul străzii Meteş, la nr. 227, s-au construit şi patru blocuri (cu demisol, parter, două etaje şi mansardă), locuite de 48 de familii. Acestea au ajuns în situaţia paradoxală de a nu mai putea intra cu maşina la blocurile de pe Meteş, după ce celelalte familii, care locuiesc la case pe respectiva arteră, au obţinut o sentinţă judecătorească definitivă prin care strada a fost închisă circulaţiei auto.

Astfel, proprietarii au rămas cu parcări subterane în subsolul blocurilor nefolosite, pentru care sunt cu plata impozitului la zi. Reprezentanţii familiilor de pe strada Ştefan Meteş au protestat la începutul anului 2016, în şedinţa de Consiliu Local, cerând rezolvarea acestei situaţii. Ei au afirmat că sunt nevoiţi să parcheze pe Câmpului, unde de mai multe ori au încasat amenzi sau le-au fost zgâriate maşinile. Locuitorii din zonă au venit şi cu dovada că ambulanţa nu a putut ajunge la unul dintre vecini, care prezenta dureri toracice şi greaţă. 

Comenteaza