Trasee de "descoperit comori" pentru pietonii şi bicicliştii clujeni

Trasee de
Trei trasee pentru pietoni şi biciclişti sunt iniţiate în Cluj-Napoca în cadrul unui proiect care propune recreionarea unor zone uitate din oraş.

Cluj-Napoca ar putea avea trei trasee inedite pentru pietoni şi biciclişti. Specialişti în domeniul urbanismului, membri ai mediului asociativ şi studenţi de la trei universităţi din oraş propun amenajarea a trei trasee de anvergură pentru pietoni şi ciclişti în cadrul proiectului Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015.

În acest mod, spune ei, clujenii pot descoperi comorile ascunse ale oraşului în timp ce se plimbă pe jos sau cu bicicleta.

“Momentul 2015, Cluj - Capitala Tineretului este o oportunitate, chiar dacă nu un scop în sine, pentru a mai face un pas în această direcţie: cea a unui Cluj, să-i spunem, walkable. Inspirat şi încurajat de toate acestea, workshop-ul Celălalt Cluj caută răspunsuri la întrebarea: cum poate fi produs spaţiu public într-un oraş pitoresc, dar cu resurse limitate şi dominat de maşini?”  – Tiberiu Ciolacu, arhitect Planwerk, cel care a coordonat workshopul.

Planwerk este o firmă de arhitectură şi urbanism, care a mai realizat proiecte importante pentru oraş. A fost implicată în realizarea proiectelor de pietonalizare a centrului istoric și în PUG-ul Clujului.

Cele trei trasee sunt în jurul zonei Între Lacuri, unde primăria a acceptat cel mai mare parc al oraşului, în Haşdeu-USAMV şi în zona Pădurii Hoia.

„Traseele studiate au fost foarte bine selectate, creând o rețea pietonală și velo necesară acestui oraș. Intervențiile sunt minime și generează costuri reduse, atrăgând atenția asupra zonelor, ca mai apoi să se realizeze o restructurare mult mai aprofundată a siturilor studiate”, spune Paula Tripon, una dintre studentele implicate în proiect.

 

Comenteaza