Transport gratuit pentru studenţi VIDEO

Transport gratuit pentru studenţi VIDEO
Primăria suplimentează reducerile pe care le acordă studenţilor clujeni pe mijloacele de transport în comun – subvenţionează 50% din abonamentul pe două linii pentru toţi studenţii, din 1 octombrie.

Consilierii locali au aprobat ieri iniţiativa, după ce USL a solicitat încă din luna iulie ca administraţia locală să adopte această măsură. Regia de Transport a primăriei nu va primi fonduri suplimentare, totul asigurându-se în cadrul aceleiaşi subvenţii de la bugetul local, anul acesta. Din 2014 se vor putea deschide discuţiile pentru subvenţionarea abonamentelor elevilor de la şcolile private sau a studenţilor pe toate liniile de transport în comun, a promis primarul Emil Boc.

Proiectul de hotărâre privind modificarea hotării de aprobare a tarifelor practicate de Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) pentru a schimba sistemul de subvenţionare pentru studenţi, introdus de primar în cadrul unei şedinţe de îndată, a stârnit comentarii, propuneri şi amendamente. Primarul Emil Boc a declarat că, în aceeaşi sumă de la bugetul local, administraţia locală a decis să subvenţioneze 50% din valoarea abonamentului pe două linii de transport în comun pentru toţi studenţi (de la buget sau de la taxă), la propunerea tuturor grupurilor politice din Consiliul Local. Până acum era subvenţionat abonamentul pe o singură linie pentru studenţi.

„Cu 30 de lei per abonament pe o linie contribuie primăria, inclusiv pentru studenţii cu taxă. 30 de lei per abonament suportă universităţile (conform legii ele sunt obligate să asigure jumătate din abonamentul pe o linie pentru studenţii de la buget). În aceeaşi sumă şi aceleaşi condiţii, fără eforturi suplimentare la bugetul local anul acesta, studenţii vor beneficia de abonamente pe două linii. Dacă universităţile sunt deschise, n-au decât să suporte costurile şi pentru studenţii cu taxă. Noi am discutat cu universităţile clujene aplicarea sistemului de la 1 octombrie, pe schema de finanţare a abonamentelor, 30 de lei, per abonament. Toate au fost de acord să menţină aportul de 30 de lei, mai puţin Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară care încă analizează situaţia, raportat la bugetul disponibil până la finalul anului", a explicat primarul.

Edilul a mai precizat că, din 2014, administraţia locală vrea să vină şi cu o facilitate pentru elevi, inclusiv pentru cei de la şcolile private, având în vedere că în prezent primăria subvenţionează 50% din abonamentul pe o linie de transport, fiind vorba despre o obligaţie legală. „În medie, avem 10.000 de elevi care beneficiază de acest sistem", a adăugat şeful RATUC, Liviu Neag.

Consilierii PNL au ţinut să menţioneze că au cerut încă din luna iulie ca în aceeaşi subvenţie de până acum studenţii să beneficieze de abonamente pe două linii de transport în comun. „Nu e vorba de gratuităţi pentru studenţi, ci despre contribuţii pentru asigurarea unor facilităţi. Gratuităţile au o notă de relativitate pentru că depind de deciziile universităţilor, celălalt parter al nostru în susţinerea sistemul pe mijloacele de transport în comun pentru studenţi. Trebuia, însă, dacă am extins sistemul pe două linii în aceeaşi sumă, să îi lăsăm posibilitatea de a opta pentru un abonament gratuit doar pe o linie", a menţionat consilierul PSD Claudia Anastase.

În replică, Liviu Neag a pus pe tapet situaţia din alte centre universitare din ţară pentru a demostra că şi în alte oraşe studenţii plătesc o cotă parte din valoarea abonamentului, chiar dacă acesta se acordă pe o linie sau mai multe. „Abonamentul pe două linii este 72 de lei, studentul beneficiază de el la preţul de 60 de lei, suportat de noi şi universităţi, în aceeaşi sumă venită de la bugetul local, fără să avem pretenţii în plus de la bugetul local, anul acesta", a menţionat Neag. „Sunt adepta politicii paşilor mici, aşa că dacă nu o să mai cereţi bani în plus la rectificarea de anul acesta de la bugetul local, este în regulă", a adăugat Anastase. „Nu putem să mergem sub cei 30 de lei subvenţionaţi de noi per abonament student, acum pe două linii, pentru că s-au făcut nişte calcule. Să nu creadă nimeni că sumele sunt puse din burtă, ci se raportează la valoarea abonamentelor", a spus viceprimarul Anna Horvath.

Consilierii PNL au mai cerut, ca, pentru o sumă suplimentară de 10 lei, plătită de studenţi, aceştia să fie subvenţionaţi la abonamentul pe toate liniile, iar RATUC să acorde un discont de volum primăriei, având în vedere numărul mare de studenţi. Consilierul Dan Tarcea şi-a retras până la urmă amendamentul, după ce consilierul PDL Adrian Popa a menţionat că şi universităţile trebuie să fie de acord să subvenţioneze jumătatea din valoarea unui abonament pe toate liniile, 125 de lei. Consilierii au căzut de acord să deschidă discuţiile pe această temă, începând din 2014. Grupul PNL a mai propus ca RATUC să nu mai ceară carduri studenţeşti la eliberarea abonamentelor în noile condiţii, însă respectivul amendament a picat la votul din plen. În final consilierii au votat proiectul referitor la noile facilităţi pentru studenţi pentru călătoriile cu mijloacele de trasport în comun.

 

Comenteaza