Tramvaiele se cumpără în septembrie. Ce condiţii pune primăria

Tramvaiele se cumpără în septembrie. Ce condiţii pune primăria
Administraţia locală clujeană va achiziţiona noi tramvaie care să deservească municipiul la finele lunii septembrie. Data de licitaţie a fost fixată pe 29 septembrie, iar la mezat a fost scos un acord-cadru pentru furnizarea a maximum 12 tramvaie noi, în valoare totală de peste 60,9 milioane de lei.

Primăria a lansat licitaţia pentru achiziţionarea a 12 tramvaie noi care să circule din 2012 pe tronsonul de tramvai Mănăştur - Gară, după terminarea lucrărilor de modernizare. Procedura aleasă a fost licitaţie electronică, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), şi implică încheierea unui acord-cadru pe 16 luni pentru furnizarea a maximum 12 bucăţi de tramvaie noi, dintre care şase la prima comandă. Un tramvai este estimat la peste 5 milioane de lei, conform anunţului de licitaţie postat pe SEAP.

Criteriile de atribuire sunt preţul (85 puncte) şi caracteristicile tehnico-funcţionale: garanţie (5 puncte), consumul specific de energie electrică (5 puncte) şi capacitatea de transport calculată la opt călători de metru pătrat (5 puncte). Garanţia de participare este de 500.000 de lei, iar societăţile interesate trebuie să aibă o cifră de afaceri pe ultimii trei ani de 50 de milioane de lei şi să fi livrat în ultimii trei ani cel puţin şase tramvaie similare celor solicitate de primărie prin caietul de sarcini. Documentaţia de licitaţie este extrem de complexă şi descrie tramvaiele pe care primăria şi le doreşte, de la dimensiuni generale constructive ale tramvaielor la caracteristicile funcţionale, specificaţiile operaţionale, regulile de verificare a calităţii, garanţii, termene de livrare şi până la felul sistemului audio sau al celui de alimentare a tramvaiului la reţeaua electrică.

Conform caietului de sarcini, primăria vrea tramvaie cu durată de viaţă de 20 de ani şi pe care să nu le repare 14 ani, cu capacitate de transport totală între 175 şi 200 de călători, cu instalaţie de transmisie-recepţie online a informaţiilor între vatman şi dispecerat (echipament WIFI), cu uşi cu sistem de protecţie la strivire a călătorilor, dar şi cu aer condiţionat.

Noile tramvaie trebuie să fie silenţioase, cu suspensie performantă, confortabile, cu scaune ergonomice dispuse încât să asigure o circulaţie bună a călătorilor atât la interior, cât şi în timpul urcării sau coborârii din tramvai, cu un ambient modern, trebuie să aibă podeaua complet coborâtă, să aibă facilităţi (rampă) pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi al cărucioarelor pentru copii. Tramvaiele vor fi dotate cu calculatoare de bord pentru controlul funcţionării tramvaiului şi a echipamentelor electronice din dotare, asigurând astfel şi controlul consumului energetic, mai mic cu 50% faţă de cel actual. De asemenea, vor avea facilităţi pentru informarea călătorilor, vizuală şi vocală, afişarea numărului şi denumirea liniilor, pentru anunţarea şi afişarea staţiilor de pe traseu, alte informaţii specifice - vor exista minimum două monitoare pentru informaţii specifice pentru călători. O altă condiţie este ca tramvaiele să poată absorbi sistem electronic de validare a cardurilor de călătorie (ticketing).

 

Etichete
Comenteaza