Traficul ne doare şi nu prea! Doar 6 cetăţeni la dezbaterea privind scumpirea parcărilor în Cluj

Traficul ne doare şi nu prea! Doar 6 cetăţeni la dezbaterea privind scumpirea parcărilor în Cluj

Deşi aglomeraţia din trafic şi locurile de parcare insuficiente sunt principalele probleme ale Clujului, doar 6 cetăţeni au participat la dezbaterea publică privind majorarea tarifelor de parcare în centrul oraşului şi modificarea modalităţilor de plată, începând cu 2019, organizată de primărie.

Cei 6 clujeni au venit să ceară socoteală administraţiei locale pentru diverse probleme personale. Aşadar, un cetăţean cere locuri de parcare fixe pentru riveranii din centrul oraşului: “Noi suntem obligaţi să plătim un abonament ca riverani şi tot nu avem unde parca. Plecăm de acasă şi când venim, la 22.00, la 23.00, la orice oră, trebuie să găsim locuri de parcare.” Amintim că, încă din 2017, la Cluj-Napoca nu se mai eliberează abonamente pentru parcările din Zona II, însă au fost menţinute cele pentru Zona II. Măsura administraţiei publice a fost gândită pentru a-i determina pe clujeni să folosească mijloacele de transport în comun pentru a merge la serviciu.

Ideea nu i-a surâs însă unui clujean ce locuişte în Borhanci. Acesta doreşte reintroducerea abonamentelor de parcare pentru Zona I şi s-a plâns de preţul piperat la parcările din centrul oraşului: “Dacă dumneavoastră veţi aplica aceste tarife, costul lunar al aflării în legalitate ajunge la aproape 1.300 de lei.”

Un alt clujean s-a arătat indignat de faptul că, de foarte multe ori, parcometrele existente sunt nefucţionale: “Nu vreau să stau, din 2 în 2 ore, să dau SMS-uri ca nebunul, fiindcă parcomatele nu funcţionează. Vă arăt o colecţie întreagă de poze nefuncţionale, eroare citire card...”. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, i-a răspuns că aparatele vor fi înlocuite cu altele moderne în 2019. La rândul său, Florin Bugnar, directorul Serviciului pentru Administrarea Parcărilor, a explicat că sute de parcometre se blochează lunar din cauza cetăţenilor: “Avem o pungă mare cu monede care sunt stricate şi introduse intenţionat în aparat, tocmai pentru a le strica. Sunt lovite, sunt îndoite, tocmai pentru a bloca aceste parcometre. S-au introdus lemne şi alte obiecte care blochează aparatele. De aceea vrem să introducem tehnologia cu card contactless”. “Am găsit şi monede cu rahat introduse în aparat”, a adăugat Tarcea.

Parcările mai scumpe din 1 ianuarie 2019

Primăria Cluj-Napoca vrea să scumpească tarifele de parcare din centrul oraşului începând cu 1 ianuarie. Cea mai importantă măsură gândită este modificarea tarifului de parcare pentru o oră, în zona ultracentrală. Acesta va urca de la 5 la 7 lei. Vorbim de o majorare cu 40%. În urmă cu un an a fost decisă o altă scumpire, de la 4 la 5 lei, ceea ce înseamnă 20% suplimentar la prețul parcării.

Cum ar putea arăta tarifele orare în 2019

30 de minute zona I/1 oră Zona II – 3,5 lei (a fost 2 lei în 2018 și 2017)

1 oră zona I/2 ore Zona II – 7 lei (5 lei a fost în 2018, 4 în 2017)

2 ore zona I/4 ore Zona II – 14 lei (10 lei a fost în 2018, 8 lei în 2017).

Parcometre cu panou solar. Costă 2,6 milioane lei

Conform noului regulament de administrare a parcărilor publice din Cluj-Napoca, postat pe site-ul administraţiei locale, plata se va putea face prin: echipamente de plată stradale (parcometre), case de plată automate (în cazul parcărilor controlate/cu barieră), tichete de parcare răzuibile (procurate din reţeaua comercială sau de la persoane autorizate), prin SMS sau card bancar pe paltformă online. 

Primăria Cluj-Napoca cumpără 100 de parcometre cu panou solar. Primele 40 vor fi instalate, în ianuarie 2019, în Zona I. Conform contractului cadru, în valoare de 2,59 de milioane de lei, fără TVA, vor fi furnizate 100 de parcometre, care vor funcționa în regim autonom doar cu energie solară și vor fi dotate cu acumulatori reîncărcabili, care să asigure funcționarea independent și permanent.

Parcometrele vor avea ca modalitate de achitare a taxelor plata cu monede, card bancar, card bancar contactless, carduri preplătite, fiind dotate cu modem pentru comunicaţiile wireless cu centrul de comandă (sistemul de administrare).

Schimbări de încadrare a străzilor în zona de tarifare

Parkingul de pe Moţilor va fi introdus în Zona I de tarifare, iar străzile Ilie Măcelaru, A. Einstein şi Cloşca vor fi în Zona II de tarifare. Nu în ultimul rând, strada Oţelului va fi scoasă din Zona II de tarifare, locurile de parcare fiind desfiinţate după modernizare.

(Articol de Claudiu Pop)

Comenteaza