Tișe vrea să împuște doi iepuri dintr-un foc: Spital Pediatric Monobloc în curtea Spitalului Regional de Urgenţă

Tișe vrea să împuște doi iepuri dintr-un foc: Spital Pediatric Monobloc în curtea Spitalului Regional de Urgenţă

Dacă Consiliul Județean (CJ) Cluj ajunge la "cârma" proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, în curte va face loc şi Spital Pediatric Monobloc, pentru care în prezent se chinuie să găsească o clădire sau un teren. 

"Dacă am reuși să obținem finanțarea pentru Spitalul Regional de Urgență, și asta s-ar întâmpla repede, nimic nu ne-ar opri ca și Spitalul Pediatric Monobloc să îl realizăm pe același amplasament, pentru că sunt 14 hectare de teren în Floreşti. Însă, dacă Guvernul va face Spitalul Regional de Urgenţă fazat, acesta nu va fi gata până în 2025. Noi, până atunci, vom avea gata Spital Pediatric Monobloc. Nu putem aștepta până termină Spitalul Regional de Urgenţă", a declarat Alin Tișe, în cadrul unei conferințe de presă.

CJ Cluj a aprobat demararea procedurii de achiziție publică a unui imobil care să  găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc, sursele de finanțare fiind asigurate integral din bugetul propriu. Termenul de depunere a ofertelor este 4 decembrie 2018, însă nicio ofertă nu a fost depusă încă: "Nu a venit nimeni. Termenul de primire a ofertelor este până în 4 decembrie, dar nu avem nici o ofertă", a subliniat Tişe. 

Preşedintele CJ Cluj a completat că "Spital Pediatric Monobloc îl vom putea construi din fonduri proprii. Estimativ, pentru construirea clădirii ar fi nevoie de 20 de milioane de euro, pentru că nu discutăm de un spital de anvergura celui regional, iar aparatura ar costa cam încă atât. Ar putea fi realizat proiectul, mai cu seamă că avem, în momentul de față, și un credit de 50 de milioane de euro pe infractructură, care ar putea fi folosit nu doar pe drumuri, ci și pentru spital".

Consiliul Județean dorește să cumpere un teren între 3,15 și 5,5 hectare, cu o suprafaţă utilă de 15.000 mp și 20.000 mp suprafață construită pentru noul spital. Exista și o garanție de participare: 155.000 de lei.

Comisia constituită prin dispoziția președintelui CJ a propus ca, în cazul în care nu există oferte care să corespundă necesității astfel definite, să fie inițiată o procedură similară pentru achiziționarea unui teren intravilan pe care să fie edificată o construcție care să corespundă din toate punctele de vedere cerințelor europene în materie de furnizare servicii medicale pediatrice în sistem monobloc.

Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent posibil, a unui Spital Pediatric Monobloc este determinată, în principal, de faptul că, în momentul de față, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, clădirile în cauză fiind vechi, într-o stare precară, o bună parte dintre ele chiar revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca, în viitor, instituțiile abilitate să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

Prin edificarea unui Spital Pediatric Monobloc se vor obține numeroase avantaje constând în reducerea cheltuielilor, respectiv plata de utilități pentru o singură clădire, existența unui singur laborator, a unui singur bloc alimentar, farmacii, ambulatoriu de specialitate, etc., un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții cu o funcționalitate net superioară, realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor două puncte de transfuzii existente în spital, etc.

Comenteaza