Tișe, despre noul gazon de pe Cluj Arena: „Nu voi mai permite să se joace fotbal pe teren pe care să crești orez” / Ce a spus de UNTOLD

Tișe, despre noul gazon de pe Cluj Arena: „Nu voi mai permite să se joace fotbal pe teren pe care să crești orez” / Ce a spus de UNTOLD
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consiliul Județean Cluj a anunțat, luni, că lucrările la noul gazon de pe Cluj Arena au fost finalizate. Este pentru prima dată când gazonul a fost schimbat integral din bani publici.

Firma care asigură mentenanța suprafeței de joc a început etapa de pregătire pentru meciul de joi, 27 aprilie 2023, dintre echipele de fotbal "U" Cluj și UTA Arad.

Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a vorbit, marți, la un post local de radio, despre ce a însemnat schimbarea suprafeței de joc și ce va urma în viitor.

„Am tot auzit discuții legate de termenul de finalizare a lucrărilor. Să nu uităm că a fost Paștele, zile libere, iar într-o zi a nins abundent. Asta a dus la termenul final. Am ajuns exact la perioada în care se împlineau 20 de zile lucrătoare, adică duminică, iar duminică seară gazonul era montat în totalitate. Gazonul va fi pregătit de joc până joi. Noi am încercat să găsim un gazon adaptat pentru clima noastră. Atât de mult am insistat și m-am implicat, încât eu nu voi mai permite să se joace fotbal pe teren pe care să crești orez”, a declarat Alin Tișe.

Șeful CJ Cluj a mai fost întrebat de moderatorul emisiunii ce se va întâmpla când va veni festivalul Untold, dacă se va repeta operațiunea de schimbare a suprafeței de joc.

Probabil că da. Următoarea schimbare de gazon nu va mai presupune și schimbarea infrastructurii în totalitate, ci doar a ierbii. Dacă după Untold va fi afectat gazonul și nu va fi în condițiile în care le dorim, ei vor avea obligația să schimbe gazonul afectat în totalitate și am închis subiectul. Dacă ne dorim să avem Untold ca și comunitate, foarte bine. Dar cei care organizează trebuie să știe că dacă gazonul va fi afectat, vor trebui să repare prejudiciile. Comunitatea vrea și fotbal, foarte bine, avem și fotbal. Eu nu pot să arbitrez între cei care vor Untold și cei care vor fotbal. Nu este menirea mea să fac asta” - Tișe.

Rulourile de gazon montate pe Cluj Arena sunt realizate de producătorul nr. 1 de gazon din Europa – Richter Rasen GmbH. Ele provin dintr-un lot de producție realizat special pentru Bundesliga și au fost aduse din Slovacia, de la granița cu Austria, cu ajutorul a nu mai puțin de 26 de TIR-uri.

Date tehnice ale noului gazon:

- Suprafață totală: 7.900 mp
- Densitate minimă: 98%
- Grosime: min. 4 cm (1-2 cm strat de sol și 2-3 cm strat vegetal aerian/iarbă)
- Aclimatizat, cu rădăcini dense și cu rezistență sporită la trafic intens și iernare
- Rulourile de gazon sunt instalate pe substratul nisipos de utilaje special destinate montării gazonului în role pentru spații sportive.

Valoarea totală a contractului este de 2.623.627,72 lei, la care se adaugă TVA. Valoarea estimată  inițial: 3.250.000 (fără TVA), economiile finale fiind de 626.373 lei (fără TVA).

Comenteaza