Tișe declară război Guvernului. Se gândeşte să ia înapoi terenul dat Ministerului Sănătăţii pentru Spitalului Regional din Cluj

Tișe declară război Guvernului. Se gândeşte să ia înapoi terenul dat Ministerului Sănătăţii pentru Spitalului Regional din Cluj
| Foto: Arhiva

Consiliul Județean (CJ) Cluj ar putea revoca decizia prin care a oferit Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, terenul de 14 ha pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă, dacă Guvernul va amâna depunerea finanțarii până în 2023.

"Nu vă ascund că analizăm foarte serios posibilitatea, în cazul în care Guvernul amână până după 2023 prima fază, respectiv a doua după 2025, analizăm varianta de a revoca hotărârea Consiliului Județean de a da cu titlul gratuit terenul în proprietatea ministerului, cu scopul clar de a se realiza spitalul și a se depune finanțarea în anul financiar 2016-2020, fără fazare și fără amânare până după 2023. În condițiile în care Guvernul nu respectă termenii din HCJ, în acel moment CJ poate, ar dreptul să revoce această hotărâre, însă sperăm să nu ajungem acolo și sperăm ca Ministerul să înțeleagă că nu e vorba despre o competiție politică, ci de o problemă care ține de sănătatea clujenilor și a regiunii", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. 

De asemenea, președintele CJ Cluj a criticat decizia Ministerului Sănătății privind realizarea etapizată a spitalului, spunând că un ministru din Ardeal ar trebui să cunoască importanța unei astfel de investiţii pentru regiune.

"Când vii și spui cu seninătate că îl fazezi pe 2023, ministru al Sănătății care ești din Ardeal, ar trebui să pleci de acolo. Fiind din Ardeal și știind cât de important este un spital regional și accepți fazare pentru că așa îți spune partidul, pentru că nu mai sunt bani, că i-a dat în alte lucruri, ar trebui să te duci, să îl lași pe altul", a punctat Tişe. 

Nici formarea unei alianțe între județele din Transilvania pentru construirea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj nu este o variantă exclusă de președintele CJ: "Ne putem gândi chiar la o modalitate de a face o finanțare pe regiune. Poate ne gândim să creăm o entitate regională care să dezvolte un spital, în care să intre toate județele din Transilvania, dacă nu se dorește ca la nivelul Clujului să se dea această șansă".

Potrivit acestuia, costul mediu al unui astfel de Spital Regional de Urgenţă în Europa se ridică la 200-250 de milioane de euro, din care 100 de milioane doar clădirea, faţă de 500 de milioane de euro cât este suma avansată de Ministerul Sănătăţii.

"Guvernul vrea să amâne acest proiect pentru că suma lor pentru co-finanţarea europeană este imposibil de acoperit. Dacă noi am deveni eligibili pentru finanţare, în 3 luni am avea studiul de fezabilitate la o valoare reală şi de aceea am cerut CE să solicite autorităţilor modificarea ghidului de finanţare aferent acestui proiect. Ministrul Sănătăţii a spus că spitalele vor fi fazate, ceea ce înseamnă că până în anul 2023 se face doar studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă că acest proiect se amână mult după 2025. Noi am realiza mai repede aceşti paşi fără fazare", a explicat președintele CJ.

"În momentul în care CJ, conform ghidului de finanțare ar deveni eligibil, asta înseamnă că, dacă vom depune acel proiect, doar 2% din finanțare ar trebui să fie asigurată de consiliul județean, restul de 28-30% de Guvernul României, iar restul de 70%, din finanțare europeană. Este absolut fezabil acest demers al nostru, pentru că CJ Cluj poate suporta această finanțare de 2%, dacă vorbim de o valoare reală a acestui spital, și nu de o jumătate de miliard de euro", a adăugat Tișe.

Săptămâna trecută, CJ Cluj a trimis o adresă Guvernului şi Comisiei Europene pentru a modifica ghidul de finanţare, în ideea în care ar vrea să acceseze fonduri europene pentru a începe construcţia spitalului regional, considerând că Guvernul a amânat investiţia.

Luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Bistriţa că spitalul regional de la Cluj se va face de către Ministerul Sănătăţii cu fonduri prin Banca Mondială şi că a rămas surprinsă de declaraţiile făcute de conducerea Consiliului Judeţean Cluj, care “ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie”.

Comenteaza