Tişe calcă pe urmele lui Boc. Vrea ca judeţul Cluj să fie "Smart Territory"! Ce facilităţi pregăteşte pentru cetăţeni

Tişe calcă pe urmele lui Boc. Vrea ca judeţul Cluj să fie "Smart Territory"! Ce facilităţi pregăteşte pentru cetăţeni
| Foto: Consiliul Judeţean

Cluj-Napoca se află deja în topul oraşelor inteligente din România ("smart city"), acum a venit momentul ca şi judeţul Cluj să-i calce pe urme. În acest sens Consiliul Judeţean (CJ) Cluj plănuieşte implementarea proiectului "Smart Territory". 

"Noțiunea de "Smart City" a devenit în ultimii ani, instrumentul de măsurare a dezvoltării municipiilor și orașelor, atât din punctul de vedere a informatizării cât și al oferirii de facilități locuitorilor lor. Ținând cont de faptul că acest concept nu se poate aplica județelor care doresc să ofere servicii similare tuturor cetățenilor județului, proiectul propus vine să dezvolte noțiunea de "Smart Territory", adică județ – teritoriu smart.

Prin implementarea proiectului, Consiliul Județean Cluj își propune obținerea următoarelor rezultate: implementarea unor mecanisme și proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung şi proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetățeni implementate", se arată în proiectul de hotărţâre, ce va ajunge pe masa consilierilor judeţeni în şedinţa de vineri, 14 septembrie 2018. 

Concret, proiectul își propune implementarea următoarelor soluții informatice:

- Dezvoltarea unei soluții informatice Atlas Teritorial GIS Integrat, care va integra baze de date ale diferitelor instituții și va genera o serie de rapoarte ce vor sprijini executivul Consiliului Județean în luarea / prioritizarea investițiilor;
- Dezvoltarea unei soluții informatice Ghișeu unic, care va permite cetățenilor să acceseze, să descarce, să încarce informație referitoare la urbanism dar și să sprijine funcționarii publici în activitatea specifică;
- Dezvoltarea unei soluții informatiuce referitoare la Digitalizarea arhivei, care va permite cetățenilor să obțină informație mai facil, dar va sprijini și funcționarii publici în identificarea informației arhivate în timp real;

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de  4,157,860.00 lei (inclusiv TVA), din care 3,919,598.20 reprezintă fonduri solicitate de la UE. 

Cluj-Napoca, în topul oraşelor inteligente din România

Municipiul Cluj-Napoca se află în topul oraşelor cu cele proiecte de tip "Smart City" în derulare, însă este surclasat de Alba Iulia şi Timişoara, conform unei analize realizată Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM). 

Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiții în soluțiile de tip Smart City, care pot îmbunătăți semnificativ viața locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferențe mari între comunități cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca - 11.

Cât de "smart" este Cluj-Napoca

Oraşul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai evoluate orase din punctul de vedere al proiectelor tip smart city, iar la începutul anului 2017 primăria oraşului a constituit Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovare în IT. 

Avize şi autorizaţii în format electronic

Aplicaţie pentru parcările din centrul oraşului

Aplicaţii pentru transportul în comun

Robotul "Antonia" - primul funcţionar public virtual din România. Pe lângă "Antonia", în viitor la sediul principal al primăriei va exista şi un funcţionar public - hologramă, care va răspunde întrebărilor cetăţenilor

Şi Wi-Fi-ul gratuit în locurile publice din oraş sau traficul adaptiv – achiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze se numără printre proiectele smart ale capitalei Transilvaniei. 

 

Comenteaza