Tişe a găsit câteva milioane de lei pentru cele mai proaste drumuri ale Clujului. Până acum drumurile au fost „cenuşăreasa" bugetului judeţean

Tişe a găsit câteva milioane de lei pentru cele mai proaste drumuri ale Clujului. Până acum drumurile au fost „cenuşăreasa
Cele mai multe drumuri judeţene, din reţeaua amplă de 1.200 km, se află într-o stare jalnică.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a anunţat că în prima şedinţă ordinară a noului for, care va avea loc vineri, va propune rectificarea bugetului şi alocarea a 13 milioane de lei pentru reparaţiile cele mai urgente la drumurile judeţene.

Nominalizarea exactă a drumurilor pentru care vor fi alocaţi aceşti bani va fi făcută în şedinţa de consiliu. Tişe a anunţat că a început demersurile pentru angajarea unui consultant care să facă toată documentaţia pentru accesarea unui credit de 50 de milioane de euro, care să se ducă integral doar pentru lucrări de reabilitare la drumurile Clujului.

Drumurile din jumătate de judeţ nu le putem reabilita, doar plomba, aceasta este marea problemă pentru noi, pentru că nu avem bani suficienţi. Am văzut tot felul de păreri ale aşa-zişilor specialişti. Păi dacă tu nu ai bani să faci întreţinere curentă şi plombări, cum să ai bani pentru a face reabilitare, unde costă kilometrul mult mai mult?

Atunci nu ai ce face decât să mergi în paralel şi acolo unde drumurile sunt foarte proaste să mergi cu acele plombări cu durată limitată de viaţă. Toată lumea întreabă că după 6 luni de ce le refacem? Păi atâta e durata lor de viaţă, după normativ, când o faci practic, ştii că durează 6 luni. O faci pentru că nu poţi circula, dar ea nu e soluţia definitivă", a explicat Tişe.

Acesta a mai avut o tentativă de a repara drumurile judeţene în mandatul precedent la şefia judeţului, iar acum spune că încearcă să deblocheze relaţiile dintre forul judeţean şi firmele care au câştigat atunci licitaţia.

„Judeţul este împărţit în două loturi mari de drumuri pe proiecte de reabilitare, în care am avut doi câştigători, Samus şi Kiat. Cu ultimii suntem într-un diferend în justiţie, trebuie să vedem. Fie ne putem înţelege cu ei, să plătim strict ceea ce recunoaştem ca investiţie făcută de ei conform proiectului, iar ei înţeleg şi oprim procesul, fie ne ducem mai departe cu procesul şi să dea instanţa o soluţie.

Dorinţa mea ar fi să accepte. Noi nu putem plăti mai mult, aşa cum cer ei, atunci am putea să trecem de îndată la realizarea de lucrări, Dacă nu, va trebui să o luăm de la capăt cu licitaţiile. În toată această perioadă, drumurile din jumătate de judeţ nu le putem reabilita, doar plomba. Samus ar face lucrări, dar nu avem bani de reabilitare", a afirmat şeful administraţiei judeţene.

Tişe a fost întrebat de jurnalişti de ce nu a alocat judeţul mai mulţi bani pentru drumuri. „Clujul este un judeţ bogat, judeţele din preajmă nu sunt aşa bogate, dar au drumuri mai bune. De ce? Pentru că n-au aeroport, n-au stadion, n-au filarmonică, n-au spitalele pe care le are Clujul, n-au Tetarom, n-au foarte multe lucruri.

Mare parte din bugetul de investiţii până acum a mers pe aceste mari priorităţi ale noastre. Numai la aeroport am cheltuit în ultimii ani vreo 200 de milioane de euro. În fiecare an au rămas foarte puţini bani pentru drumuri. Aceste investiţii mari au intrat acum pe linie de plutire şi nu mai au nevoie de aşa mulţi bani, iar acest mandat vreau să fie şi mandatul drumurilor judeţene", a fost răspunsul lui Tişe.

Comenteaza