Sursa subterană de apă Florești va fi modernizată cu fonduri europene. Cât vor dura lucrările

Sursa subterană de apă Florești va fi modernizată cu fonduri europene. Cât vor dura lucrările
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Contractul de lucrări ce prevede modernizarea sursei de apă subterană Florești, sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej, a fost semnat, vineri, 3 decembrie 2021.

În valoare de 66.584.000 lei, investiția este parte a megaproiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro, derulat de Compania de Apă ”Someș” S.A., societate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

„Decizia modernizării are la bază dorința asigurării unei calități corespunzătoare a apei provenite din sursa de apă subterană, în cazul în care va fi necesar să se recurgă la aceasta. Investiția propriu-zisă îmbunătățește procesul de captare și tratare a apei și crește siguranța în alimentarea cu apă potabilă a populației”, a transmis Alin Tișe, liderul CJ Cluj.

Având în vedere starea actuală a captărilor, puțurilor şi drenurilor, a lacurilor de infiltrare, a stațiilor de pompare şi a digurilor de apărare împotriva viiturilor, prin implementarea noului proiect sursa subterană de apă Florești va fi complet retehnologizată şi modernizată, astfel încât să poată asigura debitul proiectat. Lucrările vor dura 2 ani.

Contractantul va asigura proiectarea şi execuția lucrărilor de reabilitare a 108 puțuri de captare, respectiv a mai bine de 19,4 km de conducte și drenuri. De asemenea, va fi realizat un nou front de captare, va fi refăcut sistemul de clorinare de la Captația 1  și va fi implementat noul sistem de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.

Sursa subterană de apă aflată în Florești a fost amenajată la finalul secolului al XIX-lea, fiind amplasată geografic în vestul municipiului Cluj-Napoca, pe malurile râului Someșul Mic. Este formată din cinci zone de captare: Uzina Florești, Captația Șapca Verde, Captația I, Captația II şi Stația E.

Comenteaza