Super-cartier cu paşi de melc. Prioritatea din 2016 nu va fi începută nici în 2018

Super-cartier cu paşi de melc. Prioritatea din 2016 nu va fi începută nici în 2018
Clujul va avea un super-cartier; asta e vestea bună. Cea proastă este că ridicarea lui mai durează destul de mult.

Municipalitatea şi-a propus să realizeze un super-cartier de case şi blocuri în zona Borhanci. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze teren pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural. Noul cartier se va întinde pe 70 de hectare şi ar urma să aibă un spaţiu central, cu primărie, locuri pentru magazine, creşă, grădiniţă şi şcoală.

Ideea acestui super-cartier datează din 2015, iar în 2016 a fost pusă de primar printre principalele sale priorităţi. Vestea proastă este că acest proiect nu va deveni realitate decât, cel mai devreme, în 2019.

Image and video hosting by TinyPic
„Săptămâna aceasta am finalizat cadastrarea suprafeţei, iar documentele au fost trimise la Oficiul de Cadastru şi Proprietăţi Imobiliare (OCPI), de unde trebuie să iasă în 27 aprilie. Durează mult cadastrarea, în vederea elaborării planului urbanistic zonal. Nu cred că se vor începe lucrările anul viitor, în 2018 va fi etapa de finalizare a demersurilor pentru atribuiri. Vă daţi seama, trebuie elaborat un regulament, procedura de înscriere, pot apărea contestaţii, trebuie aprobată o hotărâre de Consiliu Local, apoi eliberate autorizaţiile de construire, lucruri care durează luni şi ani", a spus Emil Boc, marţi, la Realitatea FM.

Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 de metri pătraţi, în funcţie de ceea ce va decide Consiliul Local în regulament. Vor exista şi locuinţe sociale, pentru persoane de condiţie modestă. Primăria se va ocupa de aducerea utilităţilor pe fiecare dintre proprietăţi.

 

Terenul de 70 ha din Borhanci a fost subiectul unor controverse în Consiliul Local, în 2015. Arhitectul Adrian Borda, "părintele" planului urbanistic general, a fost de părere că terenul pe care îl va concesiona acum Primăria pentru construcţia de case trebuie să rămână agricol. Borda a amintit că terenul este unul pitoresc, vizibil, între trei vârfuri de deal și că a fost plimbat ca destinație între mai multe teme în ultimii ani: să se facă un cimitir în zonă sau să se amenajeze locuințe sociale. Boc a replicat, însă, că terenul nu poate rămâne arabil, în condițiile în care există transport în comun care deserveşte zona, iar utilitățile sunt în proximitate.

În urmă cu zece ani, o societate privată avea un proiect imobiliar de mare anvergură în Borhanci. Societatea Casarom intenţiona să realizeze 183 de unităţi locative şi 24 de locuinţe sociale, dar proiectul a fost suprimat de criza economică.

 

Etichete
Comenteaza