Sunt sau nu sunt de acord clujenii cu accesul animalelor în mijloacele de transport în comun?

Sunt sau nu sunt de acord clujenii cu accesul animalelor în mijloacele de transport în comun?
Consilierul local liberal Ioan Bîldea a publicat marţi rezultatele sondajului privind accesul cu animale de companie în mijloacele de transport în comun, lansat pe reţeaua de socializare Facebook.

În cele patru săptămâni şi jumătate de desfăşurare, chestionarul a captat atenţia unui număr de 2.835 de persoane, dintre care 69,5%, adică 1.970, au fost de partea propunerii lui Bîldea, în timp ce 848 (29,9%) au dezaprobat-o.

Image and video hosting by TinyPic

Întrebaţi cu ce fel de animale ar fi de acord, 88,4% dintre repondenţi, adică 1742 de clujeni, consideră că orice animal de companie ar trebui să poată circula cu mijloacele de transport în comun.

În ceea ce priveşte condiţiile necesare pentru a permite accesul micilor necuvântătoare în autobuze, troleibuze şi tramvaie, 1.558 de clujeni, reprezentând un procent de 79,3% dintre persoane care au completat chestionarul, cred că lesa ar trebui să fie obligatorie doar pentru câini. 1.086 de clujeni, adică 55,5% dintre cei care au răspuns la întrebare, susţin că animalele de talie medie şi mare agresive trebuie să poarte botniţă, în timp ce 585 (29,8%) cred că botniţa ar trebui pusă la toţi câinii. 

Alte 890 de persoane (45,3%) sunt de părere că păsările ar trebui transportate într-o colivie, 643 de clujeni (34,2%) consideră că pisicile şi porcuşorii de guineea ar trebui să stea într-o cuşcă de transport, iar 507 (25,8%) de respondenţi vor ca şi aceste animale de companie să fie ţinute în lesă. 

Image and video hosting by TinyPic

Majoritatea celor care nu sunt de acord cu accesul necuvântătoarelor în mijloacele de transport în comun, adică 74,6% (632 de clujeni), sunt de părere că acest lucru nu este igienic, întrucât animalele îşi vor face nevoile în autobuz, iar stăpânii nu vor curăţa murdăria. De asemenea, 617 respondenţi (72,8), consideră că animalele sunt imprevizibile şi nu se poate garanta pentru comportamentul lor în preajma multor necunoscuţi.

Image and video hosting by TinyPic

Accesul câinilor în mijloacele de transport public, prevăzut în noul regulament pentru câini

Săptămâna trecută, după mai bine de un an de aşteptare, Primăria Cluj-Napoca a publicat noul Regulament pentru deținerea câinilor și accesului persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca. 

Noul document prevede accesul câinilor în mijloacele de transport public, cu condiţia ca stăpânul lor să achite şi composteze un bilet de călătorie şi pentru patrupedul deţinut. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță, iar cei de de talie mică vor fi ținuți în lesă, în brațe, în cușcă sau în geantă de transport.

Persoana însoțită de câine trebuie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun și să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate. Se consideră mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul călătorilor permite ținerea patrupedului la cel puțin un metru distanță de ceilalți călători.

Conducătorul autovehicului are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate toate reglementările legale, acesta fiind obligat să se conformeze.

Comenteaza