Străzile Ferdinand, Bună Ziua, Molnar Piuariu şi Parcul Între Lacuri, gata în mai. Noi şantiere deschise

Străzile Ferdinand, Bună Ziua, Molnar Piuariu şi Parcul Între Lacuri, gata în mai. Noi şantiere deschise

Primarul municipiului Cluj-Napoca a anunţat finalizarea unor importante şantiere din oraş, în luna mai 2020, înainte de termenele prevăzute în contractele de execuţie. De asemnea, au fost deschise noi şantiere. 

Este vorba despre străzile Regele Ferdinand, Bună Ziua, Molnar Piuariu (prima stradă smart din România) şi Parcul Între Lacuri, şantiere ce vor fi finalizate în cursul lunii mai, cu una-două luni înainte de data prevăzută în contractele de execuţie. De asemenea, a fost pornit şantierul modernizării străzii Traian Moşoiu şi reluarea lucrărilor la parking-urile din oraş. Nu în ultimul timp, în scurt timp va debuta modernizarea malului lacului 1 Gheorgheni: "Va fi una dintre cele mai frumoase zone de agrement din România, cu promenadă pietonală, piste de biciclete şi alergare", a declarat edilul Boc. 

Ferdiand 

Regele Ferdinand păstrează cele trei benzi actuale. Modificarea importantă este că pe o bandă, dinspre Bd. 21 Decembrie spre Piața Mihai Viteazul, vor putea circula numai mijloacele de transport în comun. În fața magazinului Central se va realiza o piațetă. Tot acolo se va păstra o stație cu refugiu pentru troleibuze și autobuze.

Taximetrele vor fi mutate de pe Ferdinand pe Tipografiei, de unde vor dispărea locurile de parcare la bordură. Pe ambele laturi ale străzii vor exista benzi pentru biciclete, iar la capetele străzii vor fi, în paralel, treceri pentru pietoni, dar și pentru biciclete. În plus, este prevăzută o a treia trecere pentru pietoni/ biciclete, în zona poștei. Arhitecții au imaginat un aliniament de arbori pe ambele părți ale străzii.

Emile Zola va fi în cea mai mare parte cu "shared space". Aceasta înseamnă că mașinile de aprovizionare și ale riveranilor pot intra, dar nu pot staționa. Aceeași situație a fost prevăzută și pe Sextil Pușcariu. De la intersecția cu S. Pușcariu, strada Emil Zola va deveni complet pietonală. Vor fi prevăzuți stâlpi retractabili, pentru acces în cazuri de forță majoră. Ambele străzi au fost gândite cu arbori.

Pe Tipografiei nu vor fi permise parcările. Mașinile vor putea circula, dar au fost prevăzuți stâlpișori pe marginea carosabilului pentru a nu putea staționa. Doar în dreptul magazinului Central va exista o zonă care va funcționa ca stand de taxi. În capătul dinspre str. Cuza Vodă - S. Brassai e propus un taluz înierbat.

Bună Ziua 

Lucrările de modernizare a străzii Bună Ziua au intrat în etapa finală şi vor fi gata mult mai devreme decât termenul de finalizare prevăzut în contract, adică 1 iulie 2020.

Urmează să fie realizate următoarele lucrări:
- marcajele rutiere şi a pistelor pentru biciclete
- conexiunile cu străzile adiacente
- sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Trifoiului/Fagului/Măceşului/Bună Ziua
- amenajarea stațiilor de transport în comun.

La finalul lucrărilor, strada va avea trei benzi de circulație: o bandă de coborâre, dinspre Calea Turzii spre intersecția cu străzile Măceșului - Trifoiului și două la urcare; două trotuare, treceri de pietoni suprailuminate, două piste de biciclete, 112 arbori, stații de încărcare pentru mașini electrice și stații pentru taxiuri.

Molnar Piuariu 

Strada Molnar Piuariu va deveni prima "stradă smart" din România.  Lucrările au început în 9 septembrie 2019, durata de execuție fiind de 5 luni și sunt realizate de SC Diferit SRL.

Investiția vizează crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

48 de arbori noi vor completa copacii existenți pe acest tronson, îmbunătățind semnificativ calitatea spațiului public. De asemenea, va fi instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte 2 locuri fiecare.

Pe lângă reorganizarea spațială și dotările urbane menționate, este instalat un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie LED și un sistem de irigare cu senzori.

Parcul Între Lacuri 

Un nou parc în Cluj-Napoca: proiectul Între Lacuri se apropie de sfârşit. Compania Eco Garden Construct, care amenajează spaţiile verzi şi sistemul de irigaţii, finalizează ultimele lucrări.
Cu o suprafață de 9.450 mp, parcul dispune de 5.957 mp de suprafață verde, numeroase alei pietonale, 165 arbori, peste 400 m liniari de arbuști, gard viu și flori, zone interactive și de joacă, zonă cu echipamente pentru fitness, toalete automate, stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Comenteaza