Strategia de dezvoltare a Clujului pentru 2014-2020 se votează în decembrie

Strategia de dezvoltare a Clujului pentru 2014-2020 se votează în decembrie
Un consilier local PNL susţine că strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 trebuie asumată în Consiliul Local. Acesta consideră că documentul ar putea stabili ordinea şi modul de abordare a problemelor majore, a priorităţilor, a direcțiilor strategice şi a domeniilor pe care municipalitatea doreşte să le abordeze în următoarea perioadă. Conform reprezentanţilor Primăriei, în luna decembrie, documentul în cauză ar putea ajunge pe masa consilierilor locali.

Consilierul local PNL, Ioan Bîldea, îi solicită primarului să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședinţe ordinare a Consiliului Local, spre aprobare, Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020. „Având în vedere faptul că se apropie finalul anului 2014 și nu vor mai fi multe ședințe ale Consiliului Local până la aprobarea bugetului local pentru anul 2015".

Acesta este de părere că elaborarea acestei strategii ar fi trebuit să fie finalizată de ceva vreme, având în vedere faptul că face referire la anii 2014-2020, deci inclusiv la anul care se va termina în curând. Totodată, prin proiectul de buget pe 2015, care urmează să fie prezentat în mai puțin de două luni, trebuie stabilite direcțiile de alocare a banilor de investiții pe proiectele strategice, direcții care ar trebui să coincidă cu cele definite în Strategia de dezvoltare a municipiului.

Strategia este un document de 1.159 de pagini, care poate fi consultat pe site-ul primăriei şi care a fost elaborat în urma unui proces amplu pentru administraţia locală. Documentul cuprinde obiectivele cheie ale dezvoltării municipiului pe următorii șapte ani, dar care nu a ajuns încă să fie însușit printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca în perioada 2014-2020 a fost elaborată de câteva sute de specialiști, organizați în 25 de grupuri coordonate de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

"Comisiile de specialitate și Consiliul Local trebuie să dezbată viziunea, precum și obiectivele măsurabile pe care și le-a propus această strategie. Pentru că, în funcție de îndeplinirea acestor obiective, putem evalua peste șase ani dacă strategia a fost bună sau nu. Este o formă de a ne asuma responsabilitatea în calitate de Consiliul Local. Pe de alta parte, în funcție de domeniile strategice pe care ni le însușim, trebuie să facem și alocarea bugetară pentru anii următori. Deci vom fi obligați să avem o proiecție bugetară multianuală pragmatică și să ținem cont de ce ne-am propus fără să mai schimbăm în fiecare an prioritățile în funcție de ciclurile electorale. De asemenea, va trebui să avem și o politică multianuală de taxe și impozite, astfel încât să ne raportam în mod constant la resursele de care poate dispune municipiul atunci când plănuim ceva, indiferent că vorbim de fonduri europene, de credite sau de încasări din taxe", menţionează consilierul local.

Bîldea consideră că de fapt, toată strategia trebuie să se bazeze pe resursele financiare de care orașul poate dispune, întrucât altfel întregul document nu va reprezenta decât o colecție frumoasă de idei și sugestii, care vor rămâne fără finalitate. „La ora actuală, bugetul municipiului depășește deja 250 milioane de euro. O sumă uriașa care, bine și coerent alocată, ar putea da o altă față orașului, mai frumoasă. Deci o concentrare strategică pe domeniile care țin exclusiv de competenta administrației locale și nu pe domeniile unde primăria nu are competență în mod direct, ar reduce risipa de energie și de timp și ar crește eficiența administrativă și implicit impactul pozitiv în comunitate al politicilor locale", menţionează acesta.

Consilierul local este de părere că trebuie stabilită ordinea de abordare a problemelor majore rezultate în urma evaluării impactului lor, a direcțiilor strategice şi a domeniilor pe care municipalitatea doreşte să le abordeze cu prioritate.

Pentru ca toate aceste direcţii să prindă contur, strategia municipiului până în anul 2020 trebuie dezbătută la nivelul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local și ulterior în Consiliul Local, astfel încât factorii decidenți să fie responsabilizați în mod direct. Reprezentanţii municipalităţii menţionează că la nivel intern au fost discuţii legate de acest subiect şi că Primăria Cluj-Napoca are în vedere introducerea proiectului pe ordinea de zi a uneia din sedinţele de Consiliu Local din luna decembrie.

Comenteaza