News alert Spitalul pentru copii poate rămâne în centrul Clujului. Ce soluție propune Alin Tișe

Spitalul pentru copii poate rămâne în centrul Clujului. Ce soluție propune Alin Tișe
| Foto: Foto: www.pedicluj.ro

Un nou plan pentru Spitalul Pediatric Monobloc (SPM). Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tișe, vrea să exproprieze terenurile din jurul actualului Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC), de pe Calea Moților, și să mute toate secțiile în această locație.

O comisie mixtă de specialiști ai CJ și ai Primăriei Cluj-Napoca analizează varianta, prin identificarea terenurilor și a proprietarilor lor, urmând să decidă dacă ele îndeplinesc toate condițiile tehnice. 

"Am câștigat procesul de revendicare pe Moților, în locația actuală a SCUC. Noi dobândim în proprietate toată locația, de peste 1 ha. Avem o comisie care se ocupă de identificarea terenurilor, împreună cu primăria. Am identificat terenuri învecinate SCUC care, dacă optăm pentru aceasta, ar putea fi expropriate și am putea mări suprafața pentru a aduce acolo secțiile spitalului de copii, în două etape, modular.

Aceasta ar fi o variantă, dacă nu găsim imobil. La primărie am identificat deja proprietarii: parțial este statul, parțial, persoane fizice. Dacă reușim acolo să expropriem teren suficient, cât avem nevoie, vom avea acolo, ca primă opțiune, să începem în sistem modular, pe secții, spitalul de copii. Dacă expropriem, vom avea acces și de pe Moților, și de pe Pavlov, vom avea loc și de parking", a declarat Alin Tișe.

CJ Cluj a demarat procedura de achiziție publică a unui imobil care să  găzduiască viitorul SPM, sursele de finanțare fiind asigurate integral din bugetul propriu. Termenul de depunere a ofertelor a expirat în 4 decembrie, termen până la care au fost înaintate două oferte.

"Spitalul ar putea să fie construit pe o locație pe care să o expropriem pentru că nu am avut decât două oferte care nu sunt bune. Una la intersecția Bd. Muncii - Oașului, iar altul, undeva în Sopor, pe unde trece centura municipiului. Anul acesta aveam 10 milioane de euro pregătiți ca să cumpărăm clădirea potrivită, dar nu am găsit-o", a transmis Tișe. 

Joi, în ultima ședință a CJ din 2018, pe ordinea de zi se află un proiect privind rectificarea bugetului propriu al județului Cluj. În acest sens, forul județean va aloca 11,1 milioane lei (2,4 milioane de euro) pentru achiziția unui imobil destinat pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc.

CJ vrea să cumpere un teren între 3,15 și 5,5 ha, cu o suprafaţă utilă de 15.000 mp și 20.000 mp suprafață construită pentru noul spital. Exista și o garanție de participare: 155.000 de lei. Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent posibil, a unui SPM este determinată de faptul că SCUC își desfășoară activitatea în 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, imobilele în cauză fiind vechi, într-o stare precară, o bună parte dintre ele chiar revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către CJ.

Din cauza acestor inconveniente, există riscul ca, în viitor, instituțiile abilitate să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate SCUC. Prin edificarea SPM se vor obține numeroase avantaje.

Ele constau în reducerea cheltuielilor - plata de utilități pentru o singură clădire, existența unui singur laborator, a unui singur bloc alimentar, farmacii, ambulatoriu de specialitate, un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții cu o funcționalitate superioară, realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, înființarea unității de transfuzie sangvină și comasarea celor două puncte de transfuzii existente în spital.

Comenteaza