Someşul (aproape) navigabil: Vom lansa platforme plutitoare

Someşul (aproape) navigabil: Vom lansa platforme plutitoare
City-managerul Gheorghe Şurubaru a dezvăluit una dintre dorinţele Primăriei Cluj-Napoca.

City-managerul Gheorghe Şurubaru a declarat, marţi, la Realitatea FM Cluj, că există un plan de transformare a Someşului, în preajma Sălii Sporturilor Horia Demian, într-o zonă de agrement.

„Someşul va intra într-un proiect major de reamenajare, fiind subiectul unui concurs de soluţii. Vrem să îl transformăm într-o oază de agrement. Împreună cu Administraţia Bazinală Someş - Tisa am curăţat vegetaţia, între podul Garibaldi şi pasarela pietonală Iuliu Haţieganu. Vrem să îndepărtăm insuliţele, să le tragem lângă zidurile de sprijin şi să creăm nişte plaje pentru locuitorii din zonă. Vrem să facem un lac de agrement cu platforme plutitoare şi cu bărci. Să vedem şi ce soluţii vor apărea de la arhitecţi", a spus Şurubaru.

Concursul de idei despre care vorbeşte city-managerul este organizat de municipalitate în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România. În fapt, potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei, vor fi organizate două concursuri.

„Am împărţit Someşul în două zone: prima pentru care vom cere soluţii de amenajare este de la intrarea în oraş, din Grigorescu, până la podul Horea, iar zona 2 este de la Parcul Feroviarilor până la parcul Oaşului. Soluţiile câştigătoare vor fi alese de juriu", a spus Cîmpean.

Pe de altă parte, lucrările de amenajare a Someşului în zona Sălii Sporturilor vor trebui să aştepte la rând după alte proiecte. „Urmează să facem un pod nou, în locul actualului Garibaldi. Câtă vreme se va construi podul va fi imposibil să creăm lacul de agrement. Odată cu lucrările la pod, se va interveni şi pentru decolmatarea albiei Someşului. Vom repara şi pasarela pietonală, care este degradată şi pe care vrem să o punem în siguranţă", a subliniat city-managerul.

Puţină lume ştie că Someşul a fost gândit în zona Sălii Sporturilor ca un lac de agrement încă din anii 1960. Urbaniştii s-au gândit atunci inclusiv la posibilitatea practicării unor sporturi nautice în zonă, lucru dezvăluit la Realitatea FM de arhitectul Vasile Mitrea, cel care a proiectat părţi importante din cartierele Grigorescu şi Gheorgheni.

„Întocmirea proiectului pentru cartierul Eremia Grigorescu (1961) va avea în vedere amenajarea cursului râului între barajul microhidrocentralei Mănăștur și actualul pod E. Grigorescu, materializându-se în final doar tronsonul până la podul-baraj G. Garibaldi.

Proiectul prevedea: lacul de canotaj cu debarcadere pe ambele maluri; orientarea centrului de cartier spre lac; pasarelă de legătură între ansamblul central (în continuarea str. Petuniei) și parcul sportiv; amenajarea actualei piețe a sporturilor (platoul din faţa Sălii Sporturilor, n.red.)", scria Mitrea, luna aceasta, într-un articol oferit spre publicare către ZIUA de CLUJ.

DECLARAŢIE

"Concursul de idei va fi pentru realizarea unui masterplan care priveşte cursul integral al râului în zona intravilană, din Floreşti până în Apahida. Acest masterplan va fi bază pentru proiectele viitoare. Sunt multe spaţii pe care Someşul le traversează, spaţii verzi, iar mai ales în est sunt multe zone neutilizate. Se caută soluţii generice pentru utilizarea tuturor spaţiilor publice pe care Someşul le generează, le traversează şi le intersectează. Practic, cautăm să profităm de potenţialul Someşului, care are un potenţial generator pentru oraş, ba chiar regenerator, aş spune eu. Concursul este complex, pentru că documentarea este complexă, a fost nevoie să discutăm cu Apele Române, cu Hidroelectrica, să vedem în ce fel barajele influenţează debitul Someşului"
Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România

Comenteaza