Video Soluţii pentru Pata Rât: de la suspendarea autorizaţiei de mediu, la colectare selectivă după modelul Târgu-Lăpuş. Boc s-a inflamat

Soluţii pentru Pata Rât: de la suspendarea autorizaţiei de mediu, la colectare selectivă după modelul Târgu-Lăpuş. Boc s-a inflamat

Prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheş, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj, ca urmare a incendiului de la rampa temporară de gunoi de la Pata Rât, aflată în administrarea RADP Cluj-Napoca.

Pe lângă membri ai CJSU Cluj, la şedinţă au participat şi primarul Clujului, Emil Boc, dar şi deputaţii Emanuel Ungureanu (USR), Adrian Dohotaru (independent) şi Horia Nasra (PSD), cât şi activişti de mediu, între care şi István Szakáts, care susţine că rampa de gunoi se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea autorizată. Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Ioan Borş, a declarat că va analiza situaţia şi că va sancţiona RADP-ul şi Primăria dacă vor fi constatate nereguli. De cealaltă parte, deputaţii de Cluj şi autorităţile locale au încercat să găsească soluţii pentru prevenirea incendiilor la groapa de gunoi de la Pata Rât. Discuţiile au fost aprinse şi s-au lăsat şi cu câteva declaraţii tăioase din partea edilului Clujului.

S-au conturat 3 soluţii în total, temporare şi pe termen lung.

 

Prima, şi cea pe termen scurt, vizează soluții tehnice de captare a gazului pentru a evita incendiile şi anume, introducerea unor ţevi sau realizarea unor puţuri în mormanul de gunoi prin care să iasă gazele prduse.

O a doua soluţie ar putea fi suspendarea autorizației de mediu, pentru a obliga Primăria să vină cu un sistem de colectare separată și de reciclare care să conducă la un grad mult mai mic de depozitare care să provoace poluare și incendii.

“Am cerut suspendarea autorizațiilor de mediu pentru rampa RADP și rampa Salprest pe motiv că rampele poluează din cauza incendiilor, ca cel de azi-dimineață prin auto-combustie spontană, pe motiv că sunt la sub 1 km de zonele locuite din Pata Rât și pentru că suprafața desemnată pentru depozitarea deșeurilor a fost oricum depășită. În acest sens, Fundația Desire a înaintat deja o acțiune în instanță reprezentând câteva zeci de oameni din Pata. Înaintea mea, reprezentantul Gărzii de Mediu, Ioan Borș, a avansat această soluție în sensul sesizării Agenției de Protecție a Mediului, instituția responsabilă de autorizare, să suspende autorizația”, a declarat Adrian Dohotaru.

Primarul a luat foc la această soluție pe motiv că “mor clujenii” dacă se adună deșeurile în oraș. “Însă în nici un moment nu s-a pus problema cât de afectată e sănătatea celor aproape 1.500 de oameni care trăiesc în proximitatea rampelor”, a mai spus deputatul de Cluj, care susţine că Boc a mai spus că “Nu putem face colectare separată din cauza romilor care distrug tomberoanele”.

Copierea modelului de colectare separată şi de reciclare propus de Sandor Korosfoy la Târgul Lăpuș este cea de-a treia soluţie înaintată în şedinţa CJSU.

“Suspendarea autorizației pentru rampa temporară are sens mai ales dacă obligă Primăria să vină cu un sistem de management al deșeurilor care conduce la un grad mult mai mare de colectare separată și de reciclare, model propus de Sandor Korosfoy la Tg. Lăpuș, dar și Primăriei clujene încă de acum câțiva ani, fără să fie luat atunci în considerare. E nevoie de un model nou de colectare separată și reciclare care poate să ocolească blocajele la actualul Sistem de Management al Deșeurilor (SMID).

Primarul Emil Boc a declarat că, din informațiile sale, noul centru de depozitare va fi finalizat la finalul anului. A fost contrazis de reprezentatul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj care arăta că nici în doi ani nu va fi finalizat. Agenția a emis autorizația în 2015 în ideea că într-un an noul centru va fi realizat, așa cum a promis Consiliul Județean, instituție care nu a considerat necesar să fie prezentă la întâlnire”, a conchis Dohotaru.

Un nou incendiu la groapa de gunoi a Clujului. Al treilea. 

Incendiul a fost anunțat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01.00 dimineaţa, iar focarele de ardere au afectat o suprafață de circa 3.500 mp. Au intervenit 4 autospeciale din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca, Detașamentului de Pompieri Dej și Detașamentului de Pompieri Turda.

În 30 aprilie 2018, un al doilea incendiu a izbucnit la groapa de gunoi de la Pata Rât, cea administrată de RADP. "La incendiu de la rampa de deșeuri a intervenit o singura autospecială, au fost focare ce acopereau o suprafață de cca 100 de metri pătrați", transmite ISU Cluj.  Primul incendiu a avut loc în data de 3 aprilie 2018 şi a fost vorba despre 2 focare care au afectat o suprafaţă de aproximativ 30-40 de metri pătraţi.

 

 

 

Comenteaza