Soluţie de compromis în weekend pentru centrul Clujului

Soluţie de compromis în weekend pentru centrul Clujului
Accesul cu maşina în centrul istoric al oraşului va fi restricţionat din 14 iulie până în 1 septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică.

Administraţia locală vine cu o soluţie provizorie pentru interzicerea traficului auto în centrul istoric al Clujului, cu toate că are în sertare un proiect al biroului Planwerk, de pietonalizare a Pieţei Unirii, nepus în operă din 2005. Vara aceasta, sâmbăta, de la ora 07:00, până duminică seara, la ora 22:00, nu se va circula cu maşina pe Napoca, laturile de est şi vest ale Pieţei Unirii şi pe Bd. Eroilor.
Această soluţie a fost experimentată în cadrul Zilelor Oraşului şi al Festivalului de Film Transilvania şi poate reda centrul pietonilor şi bicicliştilor, până se identifică alternative pentru şoferi ca să devină definitivă.

Noua administraţie locală continuă proiectele iniţiate în ultimul an de foştii conducători ai oraşului şi pune în practică soluţia de închidere a traficului auto pe strada Napoca, pe laturile de vest şi est ale Pieţei Unirii, dar şi pe Bd. Eroilor, care a fost experimentată la Zilele Oraşului, dar şi în timpul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, când centrul oraşului a fost redat pietonilor. Astfel, în intervalul 14 iulie - 1 septembrie, de sâmbătă, de la ora 07:00, până duminică, la ora 22:00, traficul auto va fi restricţionat pe străzile Napoca, Eroilor, dar şi pe laturile de vest şi este ale Pieţei Unirii. Sunt admise, în schimb, bicicletele.

Oficialii primăriei au confirmat ieri că nu renunţă la implementarea proiectului de pietonalizare a Pieţei Unirii, după soluţia Planwerk, care include închiderea circulaţiei auto pe laturile de est şi vest. Este vorba doar despre o chestiune de timp până acesta va putea fi pus în practică, având în vedere că primăria nu a găsit variante pentru ca traficul din oraş să se deruleze în condiţii normale dacă se decide închiderea centrului istoric - parkinguri şi unda verde.

Primarul Emil Boc a declarat ieri că a cerut direcţiei de specialitate (Serviciul de Siguranţă a Circulaţiei şi Comisia de Sistematizare a Circulaţiei) un raport cu privire la paşii necesari pentru ca traficul să se deruleze în bune condiţii, dacă primăria decide să închidă centrul istoric. Raportul trebuie să ajungă pe masa primarului la finalul lunii iulie, după care Boc a promis că va putea anunţa când va fi posibilă implementarea proiectului de pietonalizare a centrului Clujului.

Municipalitatea a renunţat la ideea de transformare a Pieţei Unirii în zonă pietonală din 2010, după ce a amenajat o parcare cu barieră în zona B-dului 21 Decembrie 1989, motivând că implementarea proiectului Planwerk, aşa cum a fost el realizat, ar sugruma traficul din oraş. Deocamdată, s-au finalizat din proiectul doar Bulevardul Eroilor şi prima etapă din modernizarea Pieţei Unirii: reamenajarea zonei centrale a acesteia.

Centru închis

Piaţa Unirii, B-dul Eroilor şi strada Napoca vor fi închise circulaţiei auto sâmbăta, începând cu ora 07:00, până duminica, la ora 22:00. Măsura este valabilă în municipiul Cluj-Napoca pe perioada acestei veri, cu titlu experimental. Intenţia municipalităţii este să permanentizeze măsura în viitor.

 

Comenteaza