Video Situația de la Clujana, lămurită de Tișe: „Nu s-a căpătuit nimeni de pe urma acestei fabrici”

Situația de la Clujana, lămurită de Tișe: „Nu s-a căpătuit nimeni de pe urma acestei fabrici”

Cu peste 100 de ani de activitate, Fabrica de pantofi Clujana, o emblemă a orașului și a României în acest domeniu, și-a sistat activitatea de producție și a intrat, oficial, în faliment la sfârșitul anului trecut. În spațiul public, au tot apărut critici legate de modul în care Consiliul Județean a gestionat situația de acolo.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a ținut să explice, la ZIUA LIVE, cum s-a ajuns ca societatea să intre în faliment și ce ar putea urma pe terenul existent.

Au fost decizii luate acum câțiva ani, prin care ne-am trezit dintr-o dată, noi, cei de la Consiliul Județean, să fim administratori de fabrici de încălțăminte. Vă dați seama ce pricepuți suntem noi. Așa am încercat să numin în Consiliul de Administrație de acolo oameni care se pricep. Toți au avut legătură cu Clujana.

Înțeleg că toată această competiție acerbă de pe piață și modul în care era obișnuită Clujana să producă, cu foarte mulți angajați și multe alte cauze probabil, au dus acum câțiva ani la o procedură de insolvență. Noi am atunci am salvat societatea de la faliment. Am reușit să protejăm brandul și toate proprietățile Clujana”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

99% din patrimoniul Clujana este în proprietatea județului

„Vreau să se știe că, în prezent, atât brandul, cât și clădirile de birouri, halele, terenul cu mici excepții, dar 99% din patrimoniul Clujana este în proprietatea județului Cluj. Nu poate face obiectul unor vânzări, a unor tranzacții imobiliare și alte asemenea lucruri despre care se vorbește.

Ele vor avea o utilitate publică și vom vedea ce vom realiza acolo ca obiectiv public. Poate chiar un spital, un mall administrativ, o arhivă, multe lucruri pe care le analizăm să vedem ce putem face. Pentru a se putea proteja aceste lucruri noi le-am cumpărat de la Clujana. Astăzi, fabrica Clujana în sine, nu mai deține nimic.

Dacă mâine se dorește să refuncționeze fabrica, având brandul la Consiliul Județean, ea poate reporni cu un număr de angajați mai mic. Oamenii trebuie să știe că brandul și tot ce înseamnă active nu au fost aruncat pe geam. Ele nu s-au pierdut și nu au fost vândute la nimeni. Nu s-a căpătuit nimeni de pe urma acestei fabrici”, a explicat Tișe.

111 ani de Clujana. De la afacerea familiei Renner la faliment

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata" și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final „SC Clujana SA". În anii '80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Comenteaza