Sile Puşcaş, victorie în instanţă împotriva lui Boc. Tribunalul Cluj a dispus anularea HCL pentru înfiinţarea parcului din Zorilor

Sile Puşcaş, victorie în instanţă împotriva lui Boc. Tribunalul Cluj a dispus anularea HCL pentru înfiinţarea parcului din Zorilor

Tribunalul Cluj au anulat, la finalul săptămânii trecute, decizia Consiliul Local de înfiinţare a unui parc în cartierul Zorilor, la solicitarea firmei Florisal, patronata de Sile Puscas, fostul ginere a lui Ioan Rus, care pregătea un proiect imobiliar pe terenul de 1,2 hectare. Decizia nu este definitivă.

''Tip solutie: Admite cererea. Solutia pe scurt: Respinge excepţia prematurităţii şi iandmisibilităţii. respinge excepţia lipsei calitării procesduale active a reclamantelor. Respinge excepţia lipsei de interes. Admite acţiunea formuaaltă de reclamantee în contradictoriu cu pârâtele. Dispune anularea HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea OPUZ-Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului Sud. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.06.2021.Document: Hotarâre 1700/2021 11.06.2021'', se arata pe portalul instantei.

Sile Puşcaş, victorie în instanţă împotriva lui Boc. Tribunalul Cluj a dispus anularea HCL pentru înfiinţarea parcului din Zorilor

Primarul Clujului, Emil Boc, continuă "răfuiala" cu Puşcaş, pentru retragerea donaţiei de la Platinia, solicitata tocmai din pricina exproprierii din Zorilor. ”Dacă-l vedeți prin Cluj, spuneți-i să se gândească și la interesul general, nu numai la cel privat. O să-l caut să îl chem și la o cafea să discutăm. Nu l-am căutat, pentru că am crezut că e o chestiune de respect față de oraș. Dacă tu ți-ai dezvoltat o afacere pe spatele orașului și să devii milionar, ajuți să nu aibă oamenii probleme în trafic. Cred că așa ar trebui să se pună problema”, a spus primarul Emil Boc, la un post de radio local. 

Viitorul parc de pe strada Observatorului se va întinde pe o suprafață de 1,2 hectare.

Municipalitatea vrea să planteze 180 arbori și 240 arbuști, pe lângă cei existenți şi să amenajeze spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber. Sistemul inteligent de irigație va reduce costurile de întreținere și va păstra vie vegetația în timpul perioadelor secetoase.

Proiectul include și un nou sistem de iluminat prevăzut, cu tehnologie led și telegestiune, similar cu sistemele utilizate în alte proiecte cu fonduri europene implementate. Întreaga infrastuctură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran, iar amenajarea parcului, abordată într-o manieră integrată, cu atenție la deplasările pedestre și velo. 

Terenul nu este însă unul public, ci a fost expropriat de la firma Florisal, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Conform evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,9 milioane de lei.  În iulie 2019, Boc anunța că primăria va face trei parcuri publice noi în oraș, în Bună Ziua, în Zorilor, dar și Parcul Est, în zona lacurilor din Gheorgheni.

Locurile de amplasare au fost alese în urma unui studiu de oportunitate realizat de firma Conpac Arhitect. Două dintre locațiile anunțate erau însă în proprietate privată, iar proprietarii terenurilor ameninţau că vor da primăria în judecată.

Astfel, pe lângă Florisal, care riscă să rămână fără cei 12.000 mp din Zorilor, și Compexit Trading, unde acționar este senatorul Marius Nicoară, riscă să rămână fără 4.000 mp de teren afectat de viitorul parc propus pentru zona Bună Ziua. Proprietarii terenurilor au argumentat că locurile nu sunt potrivite pentru aceste investiții și că primăria va ajunge să plătească milioane de euro despăgubiri pentru acele terenuri.

Primarul a replicat atunci că: ”Știam că în momentul când ne propunem să construim spații verzi în oraș cineva va fi nemulțumit. Aceste terenuri au fost alese conform unei proceduri transparente, habar nu aveam cine sunt proprietarii. Paradoxal, la nivel personal vă cunosc pe toți și am tot respectul față de dumneavoastră. Practic acum ne contestați faptul că am fost prea transparenți, am făcut o procedură care să ne ajute să identificăm o locație, așa cum facem și în alte locuri în oraș, în Bună Ziua, pe Mărginașă.

Poate că și eu ca și proprietar aș fi la fel, aș spune de ce eu. Pentru că o expertiză independentă ne-a spus că acolo este locația potrivită pentru un parc în Bună Ziua, după cum ne-a identificat o locație pentru un parc și în Zorilor și Europa, cu un alt scandal probabil.

Locația e vizavi de Spitalul de Recuperare. Îi cunosc și pe acei proprietari (firma lui Sile Pușcaș, n. red.), îi respect, au făcut Platinia, au realizat niște lucruri fantastice în oraș, pot să beau o cafea cu domniile lor, dar noi avem obligația să asigurăm prevalența interesului public în raport cu interesul privat”.

Între timp, problema parcului a fost soluţionată în instanţă şi a fost lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Valoarea contractului este de 7,08 milioane de lei.

„Teritoriul reglementat prin PUZ cuprinde Calea Mănăştur (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. Câmpului) , Calea Moţilor (tronsonul de la nr. 86 până la nr. 147), str. Mărginaşă (tronsonul de la nr. 1 până la intersecţia cu str. B. P. Hasdeu), arteră de legătură între Calea Moţilor şi str. Uzinei Electrice, precum şi parcelele adiacente acestor străzi.

Prin PUZ se propune modernizarea şi dezvoltarea circulaţiei pe direcţia est-vest, Calea Mănăştur – Calea Moţilor (până la intersecţia cu str. Clinicilor) şi pe direcţia nord-sud, podul Garibaldi – strada Mărginaşă, în vederea devierii unei părţi a fluxului rutier în afara zone centrale a municipiului, cât şi realizarea de alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete şi benzi dedicate pentru transportul public, sprijinind astfel reducerea congestiei traficului în zonă şi tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, se arată în referatul de aprobare.

Comenteaza