Sensul giratoriu luptă cu unda verde în "intersecţia accidentelor" din Mănăştur

Sensul giratoriu luptă cu unda verde în
Situaţia se agravează de la an la an în zona Calea Mănăştur-Câmpului unde s-a ajuns de la accidente uşoare la evenimente cu victime.

Poliţia susţine că problemele de trafic se vor rezolva după instituirea unui sens giratoriu în intersecţia Calea Mănăştur-Câmpului. Propunerea este veche de patru ani, însă administraţia nu a agreat-o deoarece afectează unda verde de traversare a Clujului pe axa este-vest. Toamna acesta, primarul Boc s-a arătat mai indulgent şi a acceptat discutarea unei soluţii pentru intersecţia problemă: în 2013, la o viitoare comisie de circulaţie.

Specialişrii de la poliţia rutieră au declarat în repetate rânduri că problemele legate de accidentele înregistrate în intersecţia Calea Mănăştur Câmpului dar şi a coloanelor de maşini care se formează din ambele direcţii s-ar rezolva dacă respectiva în respective zonă s-ar amenaja un sens giratoriu. "În traficul rutier, sensul giratoriu numai bine face. Toate sensurile amenajate până în acest moment şi-au dovedit eficienţa. Şi în occident, cum sunt unele probleme de aglomerare de trafic, olandezii, austriecii, nemţii fac câte un sens giratoriu. Sensurile giratorii amenajate la intersecţia străzilor Izlazului cu Câmpului, Cora, Observatorului cu Calea Turzii au fluidizat traficul, circulaţia curge, nu se mai circulă cu viteză", susţine comisarul Florin Goia.

Propunerea venită de la poliţie nu şi-a găsit susţinere la nivelul conducerii primăriei. Fostul primar interimar Radu Moisin aprecia că instituirea unor giraţii pe Calea Mănăştur ar compromite sistemul de undă verde instituit spre Calea Floreşti şi ar contrazice concluziile studiului de trafic realizat în 2005, care a prevăzut necesitatea acesteia pe direcţia est-vest şi vest-est în oraş. Cu toate acestea, oficialii poliţiei clujene au declarat că unda verde, de pe Moţilor pe Calea Mănăştur este o poveste în condiţiile în care în zonă sunt amenajate peste şase treceri de pietoni.
Propunerea transformării intersecţiei Calea Mănăştur-Câmpului într-un sens giratoriu a revenit toamna acesta la şedinţa comisie de circulaţie a Primăriei. Specialiştii, sub coordonarea actualului primar Emil Boc, au interzis virajul de pe Câmpului spre magazinul Kaufland din zonă (măsura care nu a fost deoacamdată pusă în practică) şi au stabilit ca, la o şedinţă a comisiei de la început de 2013, să ia în calcul instalarea unui sens giratoriu în zona amintită. Oficialul de pe Moţilor s-a pronunţat în favoarea sensului giratoriu încă de acum 4 ani.

În 2008 când la primărie "domnea" tot edilul Emi Boc, consilieri locali PDL care locuiau în Mănăştur cereau oficialului un sens giratoriu la intersecţia Calea Mănăştur - Câmpului, semnalând situaţia problematică a intersecţiei, unde se produc cel puţin patru accidente pe săptămână. "Deşi s-au mărit la maxim timpii semaforului de pe Câmpului, şoferii tot trec pe roşu, atât cei care merg de pe Calea Mănăştur spre Câmpului, cât şi cei care merg de pe Câmpului pe Calea Mănăştur. Această intersecţie este una foarte problematică şi aici au loc cele mai multe accidente, cel puţin patru pe săptămână. La intersecţia cu Frunzişului, după ce s-a făcut sensul giratoriu, lucrurile merg bine. La fel şi în Grigorescu, unde s-a amenajat noul sens giratoriu. M-am consultat cu mai mulţi şoferi şi cred că asta este soluţia, un sens giratoriu", susţineau aceştia. Boc se declara la acea vreme un susţinător al sensului giratoriu şi promitea montarea unui sens experimental, modelul din platic, pentru a-i testa eficienţa.

Accident lângă Kaufland, în Mănăştur. Un clujean a murit

Un clujean, pieton, a murit ieri dimineaţă, în Mănăştur, după ce o şoferiţă a pierdut controlul maşinii. Accidentul a avut loc la ora 8.13 la intersecţia dintre străzile Câmpului şi Calea Floreşti, unde şoferiţa unui autoturism care cobora de pe Câmpului a pierdut controlul asupra maşinii şi a intrat în pieton, care stătea între două maşini staţionate pe marginea drumului, pe Calea Mănăştur. Şoferiţa voia să vireze stânga spre Calea Floreşti. Acum, aceasta este cercetată pentru ucidere din culpă.

Comenteaza