Video Șeful județului Cluj, despre situația din Hoia: „N-am înțeles ce vor ecologiștii. Cheia poveștii este pădurea, nu drumul”

Șeful județului Cluj, despre situația din Hoia: „N-am înțeles ce vor ecologiștii. Cheia poveștii este pădurea, nu drumul”

Drumul apărut peste noapte în pădurea clujeană Hoia naște tot mai multe discuții. Activiștii de mediu se tem că pădurea riscă să dispară, iar în zonă să fie ridicate blocuri.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre problema drumului din pădurea Hoia. Potrivit ecologiștilor, zona ar fi intrat în atenția dezvoltatorilor imobiliari. Drumul pietruit, apărut peste noapte, ar fi primul semnal de alarmă. Ei susțin că va fi folosit de mașini de mare tonaj, pentru că acolo ar urma să fie ridicate blocuri, cu peste șapte sute de locuințe.

 „N-am înțeles foarte clar ce doresc ecologiștii legat de acest drum. Doresc să fie de pământ, de piatră sau să fie închis? Vorbesc de drum, nu de pădure. Am verificat și eu situația, drumul respectiv este drum public. El apare ca fiind drum de piatră, iar pădurea este altceva. Înțeleg că ecologiștii vor să protejeze pădurea, lucru cu care sunt absolut de acord. Dar nu înțeleg ce se dorește legat de acel drum, câtă vreme este public. Cheia poveștii este pădurea, nu drumul”, a declarat la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean a mai precizat că, din ce a înțeles, acel drum a fost pietruit cu mai multă piatră decât înainte de către un privat, pe cheltuiala acestuia, care în mod „evident” o fi avut vreun „interes”.

„Consiliul Județean Cluj are un proiect de extindere a pădurii Hoia, cu aproximativ 150 ha, teren pe care îl avem în domeniul public, dar proiectul nostru nu vizează asfaltarea acestui drum, pentru că el este în exteriorul pădurii. Suntem într-o situație în care trebuie să decidem ce facem cu un drum public.

În opinia mea, trebuie să ne preocupe pădurea, nu dacă pe acel drum va circula o mașină sau mai multe. Principalii beneficiari ai acestui drum sunt cei din Florești. Trebuie stat la masă și găsit soluția optimă. Dacă se dorește ca acel drum să fie desființat, este nevoie să analizăm, iar dacă se dorește să rămână drum public, trebuie să vedem cum protejăm pădurea”, a afirmat Tișe.

Acesta mai spune că cei care doresc să protejeze pădurea au alte modalități și mijloace ca să salveze acea zonă. „Pădurile în România se fură și pe drumuri de pământ. Ce dacă are cineva afaceri în zonă? Toți oamenii care fac afaceri în România sunt infractori? La fel de importanți sunt și cei care apără pădurea, dar și cei care plătesc taxe și impozite. Trebuie să găsim formula optimă, dar nu pe poziții de război, pentru că nu avem un război cu nimeni acolo”, a conchis președintele CJ Cluj.

Comenteaza