Se scumpesc biletele pentru transportul în comun din Apahida. Primăria a refuzat să plătească 800.000 de lei către CTP

Se scumpesc biletele pentru transportul în comun din Apahida. Primăria a refuzat să plătească 800.000 de lei către CTP

Primăria Apahida nu a fost de acord să plătească compensații către Compania de Transport Public (CTP), în vederea pierderilor suferite din cauza pandemiei. Astfel, tarifele biletelor și abonamentelor vor fi majorate pentru cursele din comună.

„La sfârșitul lunii aprilie, Primăria Apahida a primit de la Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca o solicitare de modificare a contractului de delegare a serviciilor de transport public, modificare care cerea punerea în practică a unui mecanism de plăți compensatorii pentru a acoperi pierderile suferite de compania de transport în pandemie, ca urmare a scăderii numărului de călători din ultimul an.

Suma cerută de CTP Cluj-Napoca era de 132.463 de lei pentru perioada ianuarie – martie 2021, urmând ca în fiecare trimestru să ni se solicite alte plăți, în funcție de situațiile financiare prezentate de compania de transport. Estimarea totală pentru anul 2021 a fost de 834.844 lei.

Având în vedere că se cerea instituirea sistemului de compensații până în 2028 și faptul că ni se cerea o plată retroactivă, am convocat o parte dintre consilierii locali la o discuție cu conducerea CTP Cluj-Napoca pentru a ne informa mai bine cu referire la acest subiect. În urma întâlnirii s-au conturat două scenarii de lucru:

1. Plata compensației cerute de CTP Cluj-Napoca, în condițiile în care aceasta ar fi variabilă și ar da naștere unui instrument care poate fi folosit discreționar;

2. Majorarea tarifelor de transport pentru cursele din Comuna Apahida.

Ambele variante implică costuri ce vor fi plătite direct sau indirect de cetățenii Comunei Apahida. Cu excepția Municipiului Cluj-Napoca și a Comunei Florești, toate celelalte UAT-uri membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj au optat pentru majorarea biletelor/abonamentelor și/sau reducerea numărului de mijloace de transport.

În urma discuției de care am amintit mai sus, consilierii locali prezenți au ajuns la concluzia că plata compensației cerute nu este un instrument suficient justificat, transparent sau chiar necesar.

În acest context, Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a propus majorarea tichetelor de transport din Comuna Apahida cu o medie de 17,58%, propunere de majorare care va intra mâine într-o ședință extraordinară a Consiliului Local al Comunei Apahida.

Vom încerca să identificăm cea mai bună soluție pentru comunitatea noastră, soluție care să țină costurile cât se poate de jos și care să ne permită accesul la servicii de transport de calitate”, a transmis edilul comunei clujene, Grigore Fati.

Pe de altă parte, la Florești, în ședința extraordinară a Consiliului Local de luni, 7 iunie 2021, s-a aprobat proiectul de acordare a compensațiilor către Compania de Transport Public (CTP). Primăria din cea mai mare comună din țară va sprijini financiar CTP cu peste 1,5 milioane de lei, pentru a nu crește tarifele biletelor și abonamentelor.

Comenteaza