Se pun LED-urile elveţiene pe 22 de străzi

Se pun LED-urile elveţiene pe 22 de străzi
Cluj iluminat

22 de străzi din Cluj-Napoca vor fi dotate cu un sistem de iluminat modern (LED) și eficient, achiziţionat pe fonduri elveţiene.

 

 

Primăria şi-a acordat, în sfârşit, autorizaţie de constuire pentru instalarea iluminiatului public economic pe 22 de străzi.Acestea sunt Bdul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii şi Regele Ferdinand.

Încă din 2015, Primăria semnase contractul de finanțare a investiţiei, parte din Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 - Îmbunătăţirea mediului înconjurător - din Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Din acelaşi program face parte şi achiziţia a 11 autobuze electrice, care urmează să circule pe străzile Clujului cel mai probabil la începutul lunii iunie.

5.194.177

lei este valoarea proiectului pentru iluminatul cu LED-uri, potrivit autorizaţiei de construire eliberată în 29 martie 2018.

Potrivit contractului, cofinanţarea de la bugetul local este de numai 15%, restul de bani urmând să fie asiguraţi de guvernul elveţian.

„Practic, consumul va scădea cu circa 42-44% și astfel vom putea realiza în viitor economii la costurile de întreținere ale muncipalității, de aproximativ 65.000 euro/an", afirma, acum trei ani, primarul Clujului.

Tot de iluminat cu LED din bani elvețieni ar urma să beneficieze clădirile primăriei din Piaţa Unirii nr. 1-2 şi pe de Calea Moţilor nr. 3-5-7, inclusiv clădirea anexă aferentă parkingului, situată în curtea interioară. În total vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public. Termenul de execuție este de 9 luni.

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea aparatelor de iluminat existente, care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu unele moderne, ce utilizează tehnologia LED. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu driver de protocol DALI (exceptându-se cele din grupurile sanitare şi holuri), ceea ce va permite controlul lor pe viitor, prin intermediul unui sistem de comandă.

Suplimentar se va implementa în scop experimental un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru patru birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii.

"Studiul şi monitorizarea viitoare a sistemului va evidenţia oportunitatea implementării acestuia la nivelul tuturor încăperilor din clădirile municipalităţii", au precizat reprezentanţii primăriei.

 

Programul de cooperare româno-elveţian vizează reducerea disparităţilor sociale şi economice în cadrul Uniunii Europene extinse. El a fost legiferat prin semnarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian la Berna în data de 7 septembrie 2010.

Comenteaza