Se pregăteşte modernizarea "străzii în oglindă"

Se pregăteşte modernizarea "străzii în oglindă"

După autorizaţia de construire pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu, Universităţii, Martonne, Bolyai, Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Primăria Cluj-Napoca a eliberat-o şi pe cea pentru Iuliu Maniu, cunoscută ca "strada în oglindă". 

7,6 milioane lei pentru Iuliu Maniu 

Zona studiată este în suprafaţă de 4.307 mp. Costurile estimate se ridică la 7,6 milioane lei (1,6 milioane de euro), finanţare europeană prin Programul Operațional Regional, axa prioritară 4, obiectivul specific 4.1 - reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Durata de execuţie a lucrărilor este tot 20 de luni. Strada Iuliu Maniu va fi transformată în shared space, prin renunțarea la actualele locuri de parcare în favoarea pistelor de biciclete și spațiului pietonal. De asemenea, urmează să fie plantați 20 de copaci, în condițiile în care acum nu există niciunul. 

Transformarea străzii se numără între proiectele câştigătoare în cadrul programului de bugetare participativă 2018. Propunerea aparţine lui Marcel Ionescu Heroiu: "Iuliu Maniu, stradă partajată. Pe modelul de succes implementat într-o bună parte a centrului vechi, Iuliu Maniu ar putea fi transformată în spaţiu partajat, cu o parte a străzii (cea apropiată de Piaţa Unirii şi strada Bolyai Janos) dedicată exclusiv pietonilor”.

Povestea clădirilor-gemene de pe „strada în oglindă” sau „strada diavolului” cum era cunoscută în altă epocă

Legenda spune că “palatele în oglindă” au fost construite astfel de un nobil pentru ca cele două fiice moştenitoare ale sale să nu se supere. Realitatea însă este alta.  Casele Radak, aflate lângă palatul Banffy, au fost oferite de către municipalitate Bisericii Romano-Catolice drept despăgubire pentru demolarea clădirilor care se aflau în jurul Bisericii Sf. Mihail. 

Cele două imobile au fost proiectate de arhitectul Alpar Ignac, palatul sudic fiind mai amplu tocmai datorită terenului mai mare avut la dispoziție, scrie clujwebstory.ro. Considerate drept cele mai selecte imobile ale orașului, clădirile erau amenajate luxos. 

Cunoscutul magazin de condimente și coloniale al lui Jeno Haraszti se afla la parterul dinspre piață al imobilului nordic, dar vastele spații comerciale erau ocupate și de o cofetărie, un restaurant, o croitorie specializată în costume și uniforme pentru militari, un mare magazin de pantofi, dar și cunoscuta cafenea Kikaker. Etajele erau ocupate de apartamente spațioase și luxoase care însă au fost închiriate de mari case de avocatură. Tocmai datorită acestora, artera era cunoscută drept „strada diavolului”. 

Comenteaza