Se înmulţeşte piatra cubică în Unirii. O latură a pieţei devine pietonală

Se înmulţeşte piatra cubică în Unirii. O latură a pieţei devine pietonală
Primarul Emil Boc a anunţat că a fost lansată deja licitaţia pentru cumpărarea de piatră cubică şi a spus care vor fi principalele schimbări ce vor fi făcute în 2015 în zona „zero"a oraşului şi unde vor fi mutate taximetrele.

Primarul municipiului a declarat, la Realitatea FM Cluj, că aripa vestică a pieţei, dinspre terasa „Diesel" va fi închisă circulaţiei automobilelor, şi astfel şoferii care vor veni dinspre B-ul 21 Decembrie sau dinspre str. Regele Ferdinand, nu vor mai putea vira la stânga după Consulatul Maghiar, ci vor trebui să meargă înainte pe str. Memorandumului. „Acea parte va fi închisă şi dedicată traficului pietonal. Vor dispărea şi parcările din zona „Diesel". Acolo vor fi terase, va fi un spaţiu de agrement, care va întregi Piaţa Unirii. Terasele vor coborî de pe trotuar acolo unde este acum asfaltul", a spus Emil Boc.

Edilul municipiului a mai dezvăluit că standul de taxi care acum se găseşte pe latura vestică a Pieţei Unirii va fi mutat pe partea estică a pieţei, în partea dreaptă, înspre „Melody". Emil Boc a vorbit şi despre ce s-ar putea întâmpla cu zona de parcări de pe latura estică a pieţei: „Comisia de Monumente ne-a propus să lărgim spaţiul pietonal din Piaţa Unirii spre partea străzii cu „Melody", în locul parcărilor care sunt acum acolo. Noi am vrut să menţinem iniţial parcările, dar nu aşa oblice cum sunt acum, ci paralele , se mai diminuează numărul lor, iar acum urmează să se decidă forma finală în urma discuţiilor cu cei de la Monumente Istorice."

Primarul Clujului a afirmat că această lucrare va fi finalizată în acest an şi că doar acea zonă îşi permite municipalitatea să o facă acum. În aceste zile se discută cu proiectanţii ultimele detalii. „Acum se lucrează la proiectare în fază finală. acum noi am dat drumul la licitaţie pentru achiziţionarea de piatră, trebuie o piatră specială din granit, care să dea ţinută, conform cerinţelor Comisiei pentru Monumente", a informat Emil Boc.

Acesta a mai spus că în câteva zile ar putea primi forma finală a proiectului şi atunci ea va fi prezentată în detaliu publicului clujean. Lucrările laturii vestice a pieţei din centrul Clujului vor fi adaptate şi corelate cu şantierul „Oraşul Comoară", proiect în cadrul căruia în acest an, trei străzi din centrul oraşului, Memorandumului, Avram Iancu şi Calea Moţilor, vor fi modernizate.

Procesul de modernizare a Pieţei Unirii a început în urmă cu aproape zece ani, iar până acum s-au amenajat zonele pietonale de pe Bulevardul Eroilor şi din Piaţa Unirii, suprafaţa centrală. A mai fost amenajată şi o parcare în spatele bisericii Sf. Mihail, spre Consulatul Maghiar.

Primarul Emil Boc a vorbit şi despre lucrările care se execută în zona centrală şi de deranjul pe care acestea îl produc pietonilor şi şoferilor.„Am o supărare mare faţă de cei cu care lucrează în unele zone ale centrului. Pe Memorandumului este un exemplu de bune practici, au lucrat şi sâmbătă şi duminică, au turnat asfalt. Le-am spus că le cer ca în zona centrală să lucreze şi în week-end pentru că sugrumăm circulaţia. Pe Avram Iancu însă unde cei de la Compania de Apă lucrează, le spun clar, este inadmisibil să înceapă lucrările joi, vineri să-şi pună palma în fund iar sâmbătă şi duminică să nu se lucreze, să fie o bandă blocată şi circulaţia sugrumată. Această atitudine că nu au echipe suficiente eu nu o pot accepta. Voi mai avea o ultimă discuţie cu ei iar dacă nu înţeleg voi trece la amenzi", a declarat Emil Boc.

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza