Se cere falimentul Cluj Arena SA. Aleşii judeţului nu au găsit soluţii pentru plata impozitului uriaş către primărie

Se cere falimentul Cluj Arena SA. Aleşii judeţului nu au găsit soluţii pentru plata impozitului uriaş către primărie
Reprezentanţii conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj au avut în cursul zilei de marţi o întâlnire cu liderii grupurilor politice ale aleşilor judeţeni.

Aceştia au discutat despre situaţia financiară dificilă în care se află societăţile Cluj Arena SA şi Pază şi Protecţie SRL, aflate în proprietatea forului judeţean. Punctul de vedere exprimat de preşedintele CJ, Mihai Seplecan, susţinut şi de aparatul de specialitate al instituţiei, a fost unul tranşant.

Referitor la Cluj Arena SA, noi am mai avut câteva întâlniri şi de fiecare dată nu şi-a asumat nimeni nici o decizie. Când eu mi-am asumat proiectul reorganizării Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat, am fost acuzat că nu m-am consultat cu colegii, acum i-am consultat şi nimeni nu şi-a asumat nimic, nu a venit nimeni cu un proiect de hotărâre.

Ni s-a cerut să mai amânăm luarea unei decizii până săptămâna viitoare, marţi, şi tot cei din aparatul de specialitate, de la Juridic şi Economic să vină cu o soluţie. Eu vin cu două măsuri legale, dar dureroase, dar singurele care nu mai angrenează banul public al judeţului. Eu propun varianta falimentului simplificat şi în cazul Cluj Arena SA şi în cazul societăţii Pază şi Protecţie SRL, pentru că nu se pot administra singure, iar orice zi trece însemnă cheltuieli din banul public", a declarat Seplecan.

Actualul şef al judeţului spune că vina pentru situaţia în care au ajuns entităţile aflate în subordinea CJ Cluj aparţine conducătorilor acestor instituţii şi conducerilor precedente ale instituţiei, care au acceptat o supradimensionare a salariaţilor acestor unităţi, ajungându-se în situaţia să nu mai poată funcţiona.

Administratorul de la Pază şi Protecţie a venit cu o propunere să votăm insolvenţa societăţii, dar asta nu rezolvă situaţia, ci doar o amână 3-4 luni. La Cluj Arena, societatea s-ar putea administra singură, dar nu poate administra stadionul. Ni se cere să facem majorare de capital, să plătim noi impozitul restant la stadion.

Dar nu sunt bani, nu avem bani pentru drumuri, pentru spitalul judeţean. Dar şi dacă am plăti, tot nu spargem buboiul, la anul din nou trebuie să plătească impozit. Vina nu trebuie să fie a celui care ia decizia, ci a celor care au provocat asemenea lucruri", este de părere Seplecan.

Reprezentanţii CJ Cluj spun că, dacă o asemenea decizie va fi luată, stadionul va trece din nou în domeniul public, datoria către Primăria Cluj-Napoca nu va mai trebui plătită iar serviciile de administrare vor fi scoase la licitaţie publică.

Călin Tuluc, liderul grupului de consilieri PNL din CJ Cluj, majoritar, dar şi reprezentantul forului judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor la Cluj Arena, a afirmat că liderii consilierilor au cerut executivului consiliului să facă până la întâlnirea de marţi o analiză SWOT (denumirea în engleză a cuvintelor „puncte tari", „puncte slabe", „oportunităţi", „ameninţări", n. red.), pe cele două variante de lucru, faliment sau plata impozitului, în cazul Cluj Arena. O decizie finală ar urma să se ia marţi, în prezenţa managementului Cluj Arena SA.

Tuluc spune, însă, că aleşii judeţului trebuie să gândească bine dacă transferul stadionului, după un eventual faliment al societăţii care îl administrează, în domeniul public, este un model bun. „Într-adevăr nu ar mai fi costuri cu plata impozitului din partea CJ, dar plata acestui impozit s-ar transfera celor care utilizează stadionul şi în aceste condiţii nu ştiu cât de atractivă va fi oferta noastră pentru diverşi clienţi, de la cluburi de fotbal la organizatori de evenimente", a mai declarat Tuluc. În acest caz ar fi vorba de 1,2 milioane de lei anual, care s-ar împărţi între cei care utilizează stadionul şi care s-ar adăuga la chirie şi utilităţi.

Consilierii judeţeni vor să fie informaţi de către executivul CJ Cluj şi despre toate documentele cerute de lege pentru solicitarea falimentului la Pază şi Protecţie Cluj SRL. Călin Tuluc, jurist de profesie, atrage atenţia că instanţa ar putea să decidă intrarea în insolvenţă a oricărei din cele două societăţi, chiar dacă debitoarele ar cere intrarea în faliment.

Cluj Arena SA are conturile blocate de peste două luni de către Primăria Cluj-Napoca pentru neplata impozitului pe stadion. Debitul pe mai mulţi ani şi penalităţile aferente au făcut ca această sumă să ajungă la 14 milioane de lei, pe care societatea nu îşi poate permite să îi plătească şi a cerut sprijinul CJ. Societatea are 26 de posturi aprobate în organigramă.

Societatea Pază şi Protecţie Cluj SRL a avut, în ultimii ani, potrivit CJ Cluj, pierderi financiare, respectiv o pierdere de 563.341 lei în 2013, o pierdere de 209.129 lei în 2014 şi o pierdere de 115.588 lei pe primele 6 luni ale anului 2015. Societatea are 390 de angajaţi.

Şeful CJ este decis să nu îşi schimbe punctul de vedere. „Poziţia mea şi a aparatului de specialitate al instituţiei este pentru un proiect de hotărâre privind falimentul simplificat pentru cele două societăţi, pentru că în fiecare zi curg penalităţile şi cresc datoriile. Dacă liderii politici din CJ doresc o altă variantă, trebuie să promoveze ei un proiect de hotărâre în plenul consiliului", a conchis Seplecan.

Comenteaza