Școlile care vor mansarde cu voturi de la mall. Unde merg banii de la bugetare
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Noi 2017, 14:26
- Administraţie
- Ascultă știrea

Două școli sunt pe primul loc în topul proiectelor votate de clujeni pe website-ul bugetareparticipativa.ro. Luni a fost ziua anunțării câștigătorilor. Chiar dacă municipalitatea nu a publicat încă lista definitivă, ZIUA de CLUJ a aflat că ierarhia prezentată în urmă cu o săptămână nu a suferit modificări în urma procesului de validare a voturilor.
Și după acest moment, pe primul loc s-a aflat tot proiectul Şcolii Nicolae Titulescu, din Gheorgheni, care își dorea transformarea instituției într-un complex educațional.
”Anul trecut a fost concursul pentru posturile de director, iar acesta a fost proiectul meu, de transformare a școlii într-un complex educațional, în care copiilor să le placă să petreacă timp și în timpul cursurilor, și după. Ne dorim mai mult spațiu pentru elevi, ca să se simtă bine și ca să se poată dezvolta.
În curând nu vom mai avea suficiente săli de clasă și ne-am dori să mansardăm clădirea școlii. Am vrea să mansardăm și sala de sport, care este foarte mică. Se întâmplă de multe ori să aibă ore de sport două clase simultan și se înghesuie toți copiii în sală. Pun un semn la mijlocul sălii și fac ora fiecare pe partea sa”, a spus Șoimița Komives, directoarea școlii Nicolae Titulescu.
Interesant este că reprezentanții școlii și părinții au făcut o campanie în toată regula pentru a strânge voturi; inclusiv au mers în mall cu copiii pentru a explica oamenilor de ce au nevoie de finanțare și pentru a le cere să voteze pe bugetareparticipativa.ro.
Analiștii primăriei au aflat, prin geolocație, că numai de la mall s-au strâns 322 de voturi pentru acest proiect. Toate aceste voturi sunt valide, întrucât s-a prevăzut în regulament că cetățenii pot face campanie electorală în beneficiul proiectelor lor.
Desigur, suma de 150.000 de euro oferită de primărie nu este suficientă pentru acest proiect. ”Este doar o parte. Ne vor trebui probabil de patru ori atâția bani”, a afirmat Komives. "Vom suplimenta suma", a promis viceprimarul Dan Tarcea.
Și Şcoala Ion Creangă are nevoie de săli de clase suplimentare. Părinții de la această școală au venit la ședințe de consiliu local și au cerut finanțare, dar nu au primit-o. Acum, prin proiectul comunitar, au reușit să se claseze pe un loc eligibil.
15
proiecte ar urma să fie implementate de municipalitate, iar bugetul pentru fiecare dintre propuneri este de 150.000 de euro.
Iată topul proiectelor:
- Școala Nicolae Titulescu - complex educațional - 2809 voturi
- Școala Ion Creangă - mansardare - 2392
- Centru pentru tineret în centrul Clujului - 1876
- Suprailuminare treceri de pietoni - 659
- Parc Între Lacuri - 591
- Colectare inteligentă deșeuri - 306
- Demolare garaje de tablă - 294
- Toalete pentru toți - 247
- Un copac la trei parcări - 237
- Trotinete electrice de închiriat - 231
- Autobuze/microbuze școlare cu circuit închis - 217
- Piste de biciclete pe străzile Observator și N. Titulescu - 191
- Artă în curtea școlii - 184
- Grădini verticale - clădiri protejate de vegetație - 174
- Intersecții sigure pentru bicicliști - 166