Scandalul transportului din Cluj se adânceşte

Scandalul transportului din Cluj se adânceşte
Fany circulă ilegal în Baciu şi Floreşti, iar prefectura ar trebui să suspende hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-au validat rezultatele licitaţiei, acuză liderii PDL Cluj.

Chiar dacă au fost înştiinţaţi legat de vicierea procedurii de atribuire a contractelor de transport în comun, consilierii USL tot au validat licenţele, astfel că societatea Fany a reuşit să preia traseele din comunele Floreşti şi Baciu, compromiţând proiectul de transport metropolitan, pe care l-a demarat municipiul Cluj-Napoca, au arătat reprezentanţii PDL.

Consilierul judeţean Alexandru Coroian cere prefecturii să suspende cât mai repede hotărârea Consiliului Judeţean (CJ) nr. 424/ 23 decembrie 2013, prin care au fost validate rezultatele licitaţiei. Plenul CJ nu trebuia să aprobe rezultatele licitaţiei de atribuire a contractelor de transport în comun, având în vedere că în prealabil s-au depus notificări cu privire la vicierea întregii proceduri.

„Noi, consilierii PDL, am atras atenţia că plenul nu ar trebui să aprobe noile licenţe de transport, având în vedere că licitaţia s-a desfăşurat prin încălcarea normelor legale de atribuire. Nu s-a ţinut, însă, cont de cerinţele noastre, iar USL a făcut cum a dorit", a comentat Coroian. Acesta a cerut ca prefectura să facă toate demersurile necesare pentru a suspenda în cel mai scurt timp hotărârea CJ, astfel încât proiectul de transport metropolitan să poată fi reluat.

Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a explicat că reacţia democrat-liberalilor este nejustificată. „Domnul Coroian ar trebui să ştie că nu CJ a organizat licitaţia pentru atribuirea traseelor intrajudeţene, ci Ministerul Dezvoltării Regionale. Noi n-am făcut decât să validăm rezultatele acestei licitaţii. Eram obligaţi să le aprobăm, pentru că asta spune legea. Acum, desigur, dacă sunt contestaţii, ele trebuie soluţionate conform legii. Eu am mai spus-o şi văd că trebuie să mă repet: n-am o problemă dacă hotărârea noastră va fi suspendată. Chiar m-aş bucura să se întâmple lucrul acesta, pentru că în felul acesta am reuşi să relansăm proiectul de transport metropolitan. Nu ştiu dacă mai este posibil, dar dacă se va întâmpla asta, eu m-aş bucura", a spus Uioreanu. ZIUA de CLUJ a relatat într-o ediţie anterioară depspre contestaţiile depuse la Prefectură de patru operatori de transport.

Aceştia au reclamat faptul că traseele intrajudeţene au fost adjudecate în mod ilegal pentru că nu au fost respectate condiţiile de atribuire prevăzute în caietul de sarcini. „Programul de atribuire a acestor trasee s-a aprobat într-un fel, iar la licitaţie s-a procedat altfel. Noi eram pregătiţi să licităm pe grupe de trasee, aşa cum s-a prevăzut iniţial în program, numai că în timpul licitaţiei ne-am trezit că traseele au fost urcate separat pe site. Dacă ne uităm cine a câştigat majoritatea traseelor din Cluj, înţelegem cum de s-a ajuns să se comită o astfel de ilegalitate", a comentat Liviu Jişa, reprezentant al societăţii Tours Claus. Acesta a precizat că a făcut notificare la CJ încă din momentul în care s-a finalizat licitaţia, dar cu toate acestea, rezultatele au fost validate în plenul de şedinţă. Acum se aşteaptă ca Prefectura Cluj să se adreseze instanţei şi să suspende hotărârea CJ.

Subprefectul Mihnea Iuoraş a explicat că administraţia judeţeană are obligaţia să transmită toate documentele care au stat la baza emiterii acestei hotărâri. "Aşteptăm, de asemenea, şi un punct de vedere pe tema aceasta. În cazul în care ajungem la concluzia că reclamaţiile transportatorilor sunt întemeiate, atunci ne vom putea adresa instanţei de contencios administrativ. Dacă se va întâmpla să ajungem în acest punct, trebuie spus că hotărârea CJ se va suspenda de drept", a transmis Mihnea Iuoraş, pentru ZIUA de CLUJ.

 

Comenteaza