Scandalul pietrelor funerare ajunge în Consiliul Local

Scandalul pietrelor funerare ajunge în Consiliul Local
„Trântit" de opoziţia din Consiliul Local, dezbătut în campania de la parlamentare şi adoptat până la urmă la şedinţa de anul acesta din februarie, regulamentul pentru cimirirele primăriei este din nou ameninţat.

După ce au fost ignoraţi de primărie, constructorii de monumente funerare s-au coalizat şi vor să acţioneze instituţia în instanţă, dacă nu va modifica regulamentul pentru cimitire în aşa fel încât să poată şi ei să-şi câştige o pâine fără să fie obligaţi să îndeplinescă condiţii aproape imposibile.

Asistaţi de un avocat, mai multe societăţi şi persone fizice autorizate care execută monumente funerare au formulat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Consiliul Local din luna februarie prin care s-a adoptat regulamentul de funcţionare a cimitirealor din subordinea primăriei.

Constructorii cer modificarea mai multor articole din regulament, considerând că prevederile acestuia nu respectă legea şi îi obligă să se lase de meserie. În caz contract, ei şi-au rezervat dreptul să se adreseze instanţei de contencios administrative pentru anularea prevederilor care îi lezează: primăria a impus avizul de la Comisia Zonală pentru Monumente (CZM) pentru toate lucrările din Cimitirul Central, în timp ce CZM solicită acest aviz doar pentru cele care sunt monumente istorice, s-a impus ca sâmbăta să nu se lucreze în cimitire, programul de lucru este prea scurt, iar firmele sau persoanele fizice autorizate sunt obligate să solicite autorizaţie de construire sau de lucru pentru fiecare lucrare executată într-un cimitir, iar în dosarul de obţinerea a acesteia trebuie să facă dovada că au minim doi angajaţi. De asemenea, constructorii sunt nemulţumiţi că nu pot depozita materialele în cimitire, că trebuie să semneze un protocol dacă vor să execute lucrări, dar şi că primăria a fixat amenzi foarte mari.

Consiliul Local va dezbate solicitările venite de la constructorii de monumente funerare la şedinţa de mâine. Serviciul de specialitate al primăriei a recomandat forului local menţinerea prevederilor contestate, argumentând pentru fiecare caz în parte. Mai puţin pe cea cu programul de sâmbătă, despre care serviciul de specialitate spune că ar trebui ca doar în Cimitirul Central să nu se lucreze, având în vedere faptul că riveranii se plâng de zgomotul şi praful rezultat. Decizia finală aparţine consilierilor locali.

De altfel, mai mulţi constructori au fost prezenţi şi la şedinţa forului local de la finalul lunii februarie, hotărâţi să-i convingă pe consilieri să nu adopte regulementul pentru cimitire fără să ţină cont şi de solicitările lor. Din păcare, oamenii n-au mai reuşit să intervină decât după ce regulamentul pentru cimire fusese aprobat. Primarul Emil Boc le-a recomandat să revină cu un memoriu şi, dacă se va putea, se va ţine cont de recomandările lor.

La dezbatererile de anul trecut pe tema regulementului pentru cimitire, societăţile care executau lucrări la monumentele funerare se plângeau că primăria le impune prea multe taxe şi avize care nu vor face decât să le îngreuneze activitatea. "Trebuie să mai achităm primăriei cei 1.200 de lei pentru avize, ca să putem lucra în cimitire. Aceasta în condiţiile în care oricum plătim destule dări la stat", se plângeau aceştia.

 

 

Comenteaza