Scandalul "Doreii" continuă. Angajaţii Consiliului Judeţean reacţionează la jignirile directorului de la Protecţia Copilului

Scandalul "Doreii" continuă. Angajaţii Consiliului Judeţean reacţionează la jignirile directorului de la Protecţia Copilului

După ce Daniel Tămaş, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj i-a făcut pe angajaţii CJ Cluj "Dorei", sindicaliştii i-au trimis acestuia o scrisoare deschisă în care îl sfătuiesc să renunţe la comportamentul de mahala.

"Stimate domnule director,

Am primit cu dezamăgire și totală dezaprobare ultimele dumneavoastră afirmații lansate în spațiul public prin intermediul contului personal de Facebook și preluate de o parte a presei locale.

Considerăm atitudinea dumneavoastră ca fiind nepotrivită și neconstructivă. Folosirea de apelative ca “Doreii” cu referire la membrii sau angajații Consiliului Județean nu vă face cinste și nu are nimic de-a face cu o comunicare civilizată, mai ales că este vorba despre relația cu colegii dumneavoastră sau cu reprezentanți ai forului tutelar. În plus, lansarea unor acuzații de incompetență, fără a nominaliza la cine anume vă referiți și fără a preciza ce anume reproșați și cum vă susțineți afirmațiile, nu are cum să contribuie la asigurarea normalității în relația dumneavoastră cu Consiliul Județean.

Vă adresăm pe această cale solicitarea de a nu mai folosi  astfel de expresii și acuzații ofensatoare și complet nejustificate, și de a evita să implicați angajații Consiliului Județean, prin aprecieri și acuzații mult prea generale, în dispute care nu îi privesc.

Reamintim faptul că, potrivit legii, toți funcționarii sunt datori să aibă o atitudine civilizată și conciliantă, să dea dovadă de respect, să evite generarea de conflicte urmare a punctelor de vedere pe care le exprimă, să apere imaginea instituției publice pe care o reprezintă și să nu îi lezeze în vreun fel prestigiul sau interesele acesteia."

Cum i-a jignit Daniel Tămaş pe angajaţii CJ Cluj

Într-o postare pe o reţea de socializare, diretorul DGASPC Cluj i-a numit "Dorei" pe angajaţii CJ Cluj, acuzându-i că "se fac în continuare că lucrează". Iată postarea lui Daniel Tămaş:

"“Doreii” din Consiliul Județean Cluj lovesc din nou! Curtea de Apel Cluj a anulat printr-o decizie definitivă hotărârea CJ din 28 noiembrie 2018 care imputa DGASPC un prejudiciu de cca 9 milioane lei, rezultat din diferența de calculare a salariilor unor angajați (372 ca număr) ai instituției noastre. Ideea nu este neapărat că DGASPC A CÂȘTIGAT DIN NOU, ceea ce era previzibil, ci că incompetența din CJ Cluj nu are limite. Cred că președintele CJ, Alin Tișe, și consilierii săi fideli nu înțeleg că demonetizează și decredibilizează grav această instituție, care produce procese pe bandă rulantă și apoi le pierde “cu brio”. Cine suportă aceste cheltuieli de judecată? Cine răspunde pentru numeroase erori în lanț? Cine poate stopa procesomania absurdă și abuzurile CJ Cluj? Cred că aceste întrebări sunt legitime și ar trebui să fie clarificate la un moment dat. Acești “Dorei” se fac în continuare că lucrează, întrebarea este în beneficiul cui? Clar nu al cetățenilor, cel puțin nu al angajaților DGASPC, exasperați de acest conflict de uzură întreținut de CJ. Cred că niște demisii demne la CJ Cluj ar fi un semnal bun. Nu suficient pentru a face ordine în acest dezastru, dar măcar ar arăta că aleșilor le mai pasă măcar puțin de cei care le-au dat puterea. Aș vrea să-i reamintesc domnului Tișe că art 16 alin. 2 din Constituția României spune că “Nimeni nu este mai presus de lege”. Sunt curios care este lectura dânsului, deși am o bănuială...
Dar mai sunt și vești bune - mă bucur să confirm că la DGASPC Cluj nu avem în continuare NICIUN CAZ de infectare cu Covid-19 în rândul angajaților și al beneficiarilor."

Explicaţiile CJ Cluj

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a reacţionat după ce, în aceeaşi postare, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a anunţat că sindicatul din instituţie a reuşit să anuleze în instanţă o hotărâre a forului judeţean referitoare la grilele de salarizare.

Prin soluția pronunțată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 478/117/2019, instanţa a dat câştig de cauză sindicatului angajaţilor din DGASPC Cluj, iar CJ Cluj a transmis un punct de vedere legat de situaţia creată:

"Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj activează în două domenii de activitate: administrație publică (aparatul propriu al direcției) și asistență socială (centrele fără personalitate juridică din subordinea acesteia)", se arată în punctul de vedere al CJ Cluj, semnat de secretarul general al judeţului, Simona Gaci, directorul general al CJ Cluj, Cristina Şchiop, şi de directorul executiv Ştefan Iliescu.

"Salariile angajaților din domeniul administrație publică (funcționarii publici și personal contractual din cadrul aparatului propriu al DGASPC Cluj) se stabilesc prin hotărâre a consiliului județean (conform art. 11 alin. (1) și (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare potrivit căruia “Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“ din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.” Pentru această categorie de personal  salariile de bază și coeficienții care stau la baza determinării acestora au fost stabilite prin hotărâre a Consiliului Județean Cluj", se mai arată în documentul citat.

"Salariile angajaților din domeniul de activitate asistență socială (centre rezidenţiale, centre de zi, servicii de îngrijire la domiciliu etc.) se stabilesc de către Directorul General al DGASPC, cu respectarea prevederilor art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 (prin menținerea în plată a salariilor avute în luna iunie 2017, în anul 2018 cu aplicarea majorării de 25%, iar în următorii ani 2019 - 2022 cu aplicarea unei majorări de ¼ din diferența dintre salariul de bază la 31.12.2018 și cel prevăzut de lege, în grile, pentru anul 2022).

Întrucât salariile stabilite prin hotărâre a consiliului județean sunt mai mari decât cele stabilite în temeiul art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, Directorul General al DGASPC prin dispoziții individuale a aplicat grila de salarizare a angajaților din domeniul administrație publică și angajaților din domeniul de activitate asistență socială", susţin reprezentanţii CJ Cluj.

"Acest aspect a fost cunoscut de către angajații Consiliului Județean Cluj doar în luna noiembrie 2017, respectiv faptul că în cadrul centrelor aflate în subordinea DGASPC Cluj stabilirea salariilor nu s-a făcut unitar.

Deși s-a solicitat Directorului General al DGASPC luarea măsurilor legale pentru remedierea situației, acesta nu s-a conformat, considerând că grila de salarizare a angajaților din domeniul administrație publică (aprobată prin hotărârea consiliului județean) se aplică  și angajaților din domeniul de activitate asistență socială.

Pentru clarificarea acestui aspect s-a solicitat punctul de vedere al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, care a coincis cu interpretarea noastră (adresa Ministerului nr. 22804/RG/1299/DPS/23.03.2018).

Ulterior, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a emis clarificările din data de 24.07.2018 (agreate cu reprezentanții Curții de Conturi) unde, la punctul 44 se precizează clar că personalului administrativ din centre nu i se aplică prevederile art. 11 din Legea-cadru nr.153/2017, deci salariile acestora nu se aprobă prin hotărârea consiliului județean. „Ca atare, pentru personalul din compartimentele de contabilitate, financiar, aprovizionare și investiții, din cadrul altor domenii decât administrație publică locală, salariile de bază trebuiau stabilite în anul 2017, potrivit art. 38 alin. (2), și în anul 2018 prin art. 38 alin. (3) lit. a), și nu prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean.”

Întrucât nici de această dată nu s-a remediat situația, pentru a se clarifica expres faptul că grilele de salarizare aprobate de consiliul județean nu se aplică personalului administrativ din centre, prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 284/2018 s-a precizat expres acest fapt și s-a dispus Directorului General luarea măsurilor necesare pentru restabilirea legalității", se arată în punctul de vedere al forului judeţean.

Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 284/2018 a fost contestată de membrii Sindicatului angajaților DGASPC, iar la data de 10.06.2020 aceasta a fost definitiv anulată.

"Deși la data prezentei nu cunoaștem motivele pentru care Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv hotărârea susmenționată, considerăm necesar să precizăm faptul că și la această dată obligația Directorului General al DGASPC de a stabili salariile angajaților din domeniul de activitate asistență socială (centre rezidenţiale, centre de zi, servicii de îngrijire la domiciliu etc.), cu respectarea prevederilor art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 subzistă", se arată în document.

Astfel, ulterior emiterii Hotărârii Consiliului Județean Cluj, prin Decizia nr. 3/27.03.2020 a Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Cluj s-a constatat că “au fost efectuate plăți nelegale pentru cheltuieli de personal în valoare de 9.913.029 lei, reprezentând drepturi salariale acordate personalului contractual din cadrul DGASPC Cluj, ca urmare a încadrării eronate a acestora pe funcții.”

"Auditorii Curții de Conturi au constatat (în acord cu punctul constant de vedere al Consiliului Județean Cluj) că:

Războiul DGASPC - CJ Cluj continuă

Astfel, Curtea de Conturi dispune:

Războiul DGASPC - CJ Cluj continuă

În concluzie, poziția adoptată de Consiliul Județean Cluj este în concordanță cu cele exprimate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, respectiv Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Cluj", susţin reprezentanţii forului judeţean.

Comenteaza