Scandal pe parcările Clujului. Ce reclamă opoziţia şi ce promite primăria

Scandal pe parcările Clujului. Ce reclamă opoziţia şi ce promite primăria
Un consilier local al opoziţiei din Cluj-Napoca reproşează municipalităţii că nu face mai multe locuri de parcare şi că nu desfiinţează vechile garaje.

Consilierul local Adrian Mureşan, din partea ALDE, a declarat la Realitatea FM Cluj, că în fiecare an conducerea primăriei promite că vor fi făcute mai multe parkinguri în municipiu. "Ne-am obişnuit cu promisiuni din partea domnului primar. Ne obişnuim şi când se structurează bugetul, cu promisiuni de parkinguri, de străzi, poduri. Putem să amintim de parkingul de pe Negoiu, care trebuia să fie terminat de foarte, foarte multă vreme, spre disperarea cetăţenilor din zonă.

Ni se promite că anul acesta va fi finalizat. Dacă nu va fi finalizat anul acesta sunt convins că ni se va promite că va fi finalizat anul viitor. Şi anii trecuţi au fost cuprinse în buget noi parkinguri dar din păcate nu le-am văzut realizate", a declarat Adrian Mureşan.

Consilierul ALDE a readus în discuţie o mai veche propunere a consilierilor actualei opoziţii din consiliul local, făcută încă din 2013 şi reluată şi anii trecuţi, prin care ar putea fi făcute mai multe locuri de parcare.

„Noi am venit cu o propunere, acele garaje modulare, în locul garajelor actuale. Ştim că în foarte multe zone există garaje, care sunt folosite pe post de depozite de materiale, de murături şi nu sunt folosite pentru maşini.

Cetăţenii îşi parchează maşina lângă garaj şi garajul îl folosesc la altceva. Sunt convins că s-ar putea construi aceste garaje modulare, care ar putea să găzduiască mult mai multe maşini şi în alte condiţii şi sunt multe zonele în care am găsi aceste locaţii", a explicat consilierul local.

Viceprimarul Dan Tarcea, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că municipalitatea are în vedere construirea a 10 parkinguri, pe lângă cel de pe strada Negoiu, care va fi gata în acest an.

„Viitorul garajelor în Cluj este incert. Ne dorim să desfiinţăm garajele şi pe platformele de garaje să facem locuri de parcare şi parkinguri supraterane. Că le vom face pe structură metalică, sau că le vom face pe o structură pe semifabricate, că le vom face pe sistemul clasic, vom vedea, asta se va stabili la faza de proiectare, dar cu siguranţă că le vom face.

Acum mi-e greu să spun modular, pentru că încă nu e definit foarte clar acest termen. Avem în plan să facem 10 parkinguri. Sunt şi locuri în care nu vom putea face parkinguri mari, pe mai multe etaje, dar aici, de exemplu dacă sunt acum 20 de garaje, ne propunem să facem măcar 40 de locuri de parcare, cu un sistem pe structură uşoară.

Cel de pe Negoiu îl vom finaliza anul acesta. Discutăm de cele de pe Hasdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Trotuşului nr. 5, Albac-Azuga, parkingul de la Institutul Oncologic, cel de la Billa, cel din Piaţa Cipariu, de pe strada Gheorghe Dima nr. 35-39, Sighişoarei. Aici terenurile sunt libere, am reuşit să rezolvăm tot ce a însemnat parte de revendicare şi să avem certitudinea că pe terenurile acestea se pot construi parkingurile.

Cele de pe Negoiu, Hasdeu şi Primăverii nr. 20 sunt într-o fază mult mai avansată decât celelalte. Cu celelalte suntem în diferite faze de autorizare", a afirmat Tarcea. Viceprimarul mai spune că procedurile legale pentru realizarea unor parkinguri sunt foarte costisitoare.

„Procedurile sunt foarte multe, toate sunt cu termene lungi. Lucrăm de şase luni de zile la aceste parkinguri şi suntem de-abia la faza planului urbanistic zonal (PUZ) de regenerare urbană. Noi am făcut foarte multe în şase luni în economia procedurilor de autorizare.

După PUZ de regenerare urbană, vine licitaţia pentru PUZ, vine PUZ, după ce este gata PUZ, vine dezbaterea publică, după care intră în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism, după aceea hotărâre de consiliu local, abia după aceea trecem la studiu de fezabilitate, avize de la reţele de utilităţi, şi trecem efectiv la partea de proiectare sau proiectare şi execuţie.

Licitaţie, contestaţii... şi abia apoi poate începe construcţia. Şi cele de pe Primăverii nr 8, de pe Mogoşoaia 7, de pe Trotuşului, de pe Albac-Azuga, sunt cu garaje pe ele şi acolo vor fi desfiinţate garajele", a arătat viceprimarul Clujului.

Comenteaza