Scandal la aeroport. Comisia județului nu e lăsată să facă recepţia pistei de decolare-aterizare

Scandal la aeroport. Comisia județului nu e lăsată să facă recepţia pistei de decolare-aterizare
O comisie a Consiliului Judeţean (CJ) s-a aflat, miercuri dimineaţa, la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) pentru a face recepţia pistei de decolare-aterizare însă, mai bine de o oră, nu a fost lăsată să intre la obiectiv, conform preşedintelui administraţiei judeţene, Alin Tişe.

Reprezentanţii CJ Cluj au spus că au cerut sprijinul poliţiei, jandarmeriei şi Serviciului Român de Informații pentru a putea intra la pista pe care trebuie să o recepţioneze. Ei au punctat că sunt proprietarii aerogării clujene, că procedura de recepţie a pistei este una legală şi că sunt îndreptăţiţi să ajungă la obiectiv. 

La Aeroportul Cluj au fost prezenţi mai mulţi directori din CJ Cluj, arhitectul şef şi secretarul județului, care au aşteptat să li se permită accesul pe pista de decolare-aterizare. Membrii comisiei de la CJ Cluj au purtat discuții cu câțiva reprezentanti ai Poliției Transporturi (foto), după care au părăsit aeroportul.

Întrebat de reporterii ZIUA de CLUJ despre situaţia de la aeroport, directorul David Ciceo a declarat că este într-o şedinţă, că nu cunoaşte problema şi că nu poate da detalii. Conducerea aerogării clujene a revenit, ulterior, cu un comunicat de presă.

"AIAIC asigură întreaga disponibilitate și cooperare pentru realizarea recepției finale la obiectivul de investiții „pistă de decolare-aterizare 3.500 m - etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente". Realizarea recepției finale a obiectivului a fost solicitată de către aeroport încă din data de 25 august 2017.

Cu privire la deplasarea comisiei pentru recepția finală în data de 20 decembrie 2017, la sediul AIAIC, în vederea derulării activităților specifice de recepție finală, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile obligatorii stabilite de HG nr. 343/2017, întrucât în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) din HG: „reprezentanții executantului și ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitați, la recepția finală".

La data de 20 decembrie, comisia de recepție finală stabilită prin dispoziția președintelui CJ nu a asigurat prezența tuturor persoanelor menționate de HG nr. 343/2017. Acest aspect a fost constatat și comunicat conform documentelor anexate prezentului comunicat de presă". Comisia de recepție se va deplasa din nou la aeroport joi pentru a îndeplini atribuțiile care i-au fost încredințate în vederea realizării recepției finale.

"În situația în care comisia va fi din nou împiedicată să își îndeplinească atribuțiile legale CJ Cluj, în calitate de proprietar și de beneficiar al acestei investiții, va întreprinde demersurile legale care se impun, inclusiv cele reglementate de legislația penală, pentru a finaliza procedura de recepție.

Reamintim faptul că, pentru a fi respectată legislația în vigoare și pentru ca noua pistă de 2.100 m să fie legal folosită de către AIAIC, se impune să se realizeze recepția finală a acesteia și ulterior includerea în domeniul public al județului. De altfel, acest lucru a fost solicitat imperativ inclusiv de Curtea de Conturi.

Abia ulterior CJ va putea ca, prin hotărâre, să transmită regiei autonome AIAIC dreptul de administrare a acestui obiectiv asupra căruia aeroportul nu deține în prezent niciun titlu", se arată într-un comunicat remis presei. În 22 noiembrie, conducerea CJ a vizitat două obiective de investiţii: pista de decolare-aterizare şi o platformă de parcare a aeronavelor. 

Consiliul Județean: plângeri civile şi penale

Conducerea administraţiei judeţene spunea, la acea vreme, că pista nouă a aeroportului și platforma APRON 4, care i-au costat pe clujeni 50 de milioane de euro, prezintă degradări sau deteriorări inadmisibile încă din perioada de garanție

"Conducerea aeroportului este responsabilă pentru recepția ilegală făcută în trecut, cât și pentru neluarea măsurilor care se impuneau încă din perioada de garanție, pentru remedierea defecțiunilor din prezent. 50 de milioane de euro din bugetul CJ pentru lucrări care sunt deja deteriorate încă din perioada de garanție.

Pentru aceasta vor răspunde civil și penal cei responsabili. De asemenea, s-a constatat că amplasamentul platformei de garare avioane, etapa a 2-a, avea pietrișul excavat (furat) la adâncime de 2-3 m. Din incinta aeroportului s-a furat și valorificat pietrișul excavat (atașăm imagini și nota de constatare).

Prin aceasta s-a prejudiciat bugetul public, terenul fiind proprietatea publică a județului Cluj. CJ a solicitat în instanță asigurare de dovezi și constatare la fața locului prin biroul unui executor judecătoresc în vederea formulării de plângeri penale și civile.

Platforma de garare, etapa 1, nu este terminată nici în prezent conform contractului cu constructorul și a proiectului. Recepția acesteia s-a făcut ilegal în absența CJ ca proprietar, dar și a ISC. Preluarea acestei platforme de la constructor s-a făcut ilegal, prejudiciind bugetul public. Folosirea acestei platforme de către aeroport este ilegală întrucât niciodată CJ, ca proprietar, nu a predat-o către aeroport.

Pentru aceasta CJ a formulat acțiuni în instanță urmând ca apoi să formuleze plângere penală. Cu privire la defecțiunile, deteriorările inadmisibile constatate la pista noua și la APRON 4 - CJ va demara procedura legală în vederea stabilirii legalității și va întreprinde toate măsurile necesare care se impun, situația fiind inadmisibilă și extrem de gravă!

Conducerea AIAIC va răspunde pentru starea în care se găsește acum pista și platforma alături de constructorul care a efectuat lucrări ilegale. Preluarea acestor obiective în patrimoniul județului nu va fi făcută până când aceste lucrări nu vor fi conforme cu proiectele aferente și corespunzătoare în prezent, din punct de vedere tehnic. Atașăm imagini concludente de la fața locului, cu mențiunea că, din cauza zborurilor, s-au parcurs la pas doar 500 m din totalul pistei de 2.190 m", a transmis Biroul de presă al CJ.

Aeroportul Cluj: problemele de la pistă sunt minore

Reprezentanţii AIAIC au prezentat un punct de vedere diametral opus faţă de cel al conducerii CJ despre starea pistei de decolare-aterizare. "Problemele pe care le are pista sunt absolut minore, bineînţeles că toate trebuie rezolvate în perioada de garanţie. Toate zborurile se desfăşoară în deplină siguranţă, este cea mai bună pistă din România", a declarat, în noiembrie, directorul AIAIC, David Ciceo.

"Menționăm că obiectivul de investiții „pistă de decolare-aterizare de 3.500 m etapa I și suprafețe de mișcare aferente la AIAIC" a fost expertizat tehnic la solicitarea CJ Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate.

Pista de decolare-aterizare a AIAIC îndeplinește toate condițiile de desfășurare a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. La toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Cluj", a precizat ulterior, conducerea AIAIC, printr-un comunicat de presă.

Comenteaza