Scade cota de impozitare pentru spaţiile comerciale. Era 1% - TABEL

Scade cota de impozitare pentru spaţiile comerciale. Era 1% - TABEL
Emil Boc le-a dat o veste bună celor care au sedii de firme în propria locuinţă, dar şi proprietarilor de clădiri de birouri.

Primarul Emil Boc a explicat, la REALITATEA FM Cluj, că, în şedinţa de Consiliu Local de miercuri, se va supune aprobării o nouă cotă de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale. Aceasta era stabilită la 1%, dar în proiectul de hotărâre scade la 0,2%.

"Nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru 2016 se va modifica şi în sens pozitiv pentru oameni. Cota de impozitare pe proprietate pentru clădirile nerezidenţiale, adică nu cele de locuit, ci birouri, era de 1%, iar noi am decis să fie 0,2%. Această cotă se stabileşte asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit în ultimii cinci ani de un evaluator autorizat. Oamenii trebuie să ştie că, dacă nu îşi fac această evaluare, impozitul poate creşte chiar şi de 10 ori", a spus Boc.

Potrivit Codului fiscal, proprietarii de clădiri nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă trebuie să îşi evalueze spaţiile până la 31 martie.

Image and video hosting by TinyPic

Potrivit unei simulări realizate de Direcţia de impozite şi taxe a primăriei, impozitul pentru un apartament cu o cameră (30 mp), folosit în scop rezidenţial, ar urma să fie, în 2016, de 101 lei. În acest caz, cota de impozitare este de 0,1%.

Impozitul pentru acelaşi apartament, folosit în scopuri comerciale, ar fi urmat să ajungă la 1135 de lei, cu o cotă de impozitare de 1%. Prin scăderea cotei, municipalitatea ajută foarte multe firme mici şi persoane fizice autotizate să îşi continue activitatea.

Iată un tabel cu valoarea impozitelor din 2016, dacă propunerea va fi votată miercuri de consilieri. Image and video hosting by TinyPic

Cum arăta proiecţia impozitelor pe locuinţe pe anul viitor, la cota de impozitare de 1%.

 

Image and video hosting by TinyPic

Prin intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie, sistemul de impozitare a proprietăților imobiliare se modifică substanțial. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de destinația clădirii, adică rezidențială sau nerezidențială, și nu în funcție de deținătorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), cum se întâmplă în prezent. Schimbarea modului de impozitare va duce la creșterea taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuințe sunt folosite în scopuri comerciale și nu pentru locuit.

Ministerul Finanțelor explica anul trecut că, prin aplicarea unui calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial, atât de firme, cât și de persoane juridice, va fi promovat un tratament corect pentru mediul de afaceri, urmând a fi eliminat tratamentul fiscal discriminatoriu dintre persoanele fizice și juridice care folosesc o clădire în același scop, respectiv realizarea unei activități economice.

Impozitul datorat de persoanele fizice, va fi calculat, din 2016, în funcție de destinația clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal. Valoarea impozabilă se va ajusta în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Comenteaza