Să plătească cine a greşit, nu toţi clujenii! CJ trebuie să achite o sancţiune de 4,5 milioane de lei pentru neglijenţa sa

Să plătească cine a greşit, nu toţi clujenii! CJ trebuie să achite o sancţiune de 4,5 milioane de lei pentru neglijenţa sa
Consiliul Judeţean va plăti 4,5 milioane de lei, cam un milion de euro, pentru o neglijenţă. ZIUA de CLUJ cere să fie identificaţi vinovaţii, pentru ca suma să fie recuperată din buzunarul lor.

Potrivit directorului Cluj Arena SA, Radu Raţiu, din banii contribuabililor clujeni se va plăti nu doar impozitul restant pe stadion şi o parte din dobânzi şi penalităţi, ci şi o „sancţiune", de circa 4,5 milioane de lei, pentru că forul judeţean nu şi-a evaluat în termen de trei ani stadionul!

„Primăria a iniţiat şi am adoptat o hotărâre de consiliu local, prin care tuturor societăţilor comerciale care îşi plătesc datoriile principale către bugetul local până la sfârşitul lui martie 2016 li se diminuează penalităţile şi dobânzile cu 73% din suma totală, iar acum rămâne ca forul judeţean, care este proprietarul stadionului să plătească debitul până la acea dată ca să poată beneficia de această hotărâre de consiliu local. Valoarea scutită va fi de 73% din aproximativ 3,5 milioane de lei, penalităţi şi dobânzi, iar debitul principal este undeva la 8,8 milioane de lei din care mai bine de jumătate este ca o sancţiune pentru că proprietarul nu şi-a evaluat în termen de trei ani clădirea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Radu Raţiu.

Decizia Curţii de Conturi privind necesitatea recuperării celor 4,5 milioane de lei a fost atacată, dar ea a rămas definitivă, iar la mijlocul anului 2015 s-a ajuns la acel titlu executoriu pus de primăria clujeană pe conturile firmei Cluj Arena SA pentru recuperarea datoriei.

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc, care este şi reprezentantul consiliului judeţean în AGA la Cluj Arena SA, cum a fost posibil aşa ceva.

„Vechiul Cod Fiscal prevedea că persoanele juridice care datorează taxă pe clădirile nerezidenţiale trebuie să facă evaluarea clădirii o dată la trei ani. Pentru aceste clădiri cota de impozitare era de 0,1 sau 0,2 % din valoarea impozabilă. Dacă nu se făcea acea reevaluare, impozitul creştea foarte mult. Instituţia noastră a avut termen să reevalueze stadionul până la sfârşitul anului 2014 şi a întârziat circa patru luni, iar pentru această perioadă s-a aplicat această cotă mare de impozit care a făcut să crească substanţial debitul", a explicat vicepreşedintele forului judeţean, Călin Tuluc.

Contribuabilul clujean nu are nicio vină că angajaţii consiliului judeţean au întârziat patru luni procedura şi ar fi aberant să fie puşi la plată. Cine a greşit să plătească! L-am întrebat pe vicepreşedintele CJ Cluj dacă se va face o anchetă internă pentru a vedea cine este vinovat.

„Cu siguranţă va urma şi această analiză, dar după ce rezolvăm problema urgentă a plăţii impozitului restant pentru stadion. Dacă cineva va fi găsit în culpă, o să ne îndreptăm împotriva lui", a răspuns Călin Tuluc, care s-a ferit să numească o persoană sau un departament. ZIUA de CLUJ va urmări această anchetă internă, ca nu cumva cetăţenii să mai rămână cu o sumă uriaşă aruncată pe apa sâmbetei.

Plata debitului principal de 8,8 milioane de lei, plus partea de 27 % din dobânzi şi penalităţi, va trebui să fie aprobată odată cu bugetul CJ Cluj, cel mai probabil la sfârşitul lunii ianuarie 2016.

 

Comenteaza