Să învățăm cuvântul SHARE. Boc vrea să împărțim și mașinile, și parcările

Să învățăm cuvântul SHARE. Boc vrea să împărțim și mașinile, și parcările
Primarul a anunțat că a propus un proiect prin care clujenii să învețe să împartă.

Emil Boc, primarul Clujului, vrea să îi învețe pe cetățeni să împartă. Exact ca în editorialul publicat miercuri de ZIUA de CLUJ (AICI), Boc spune că problemele din trafic se pot rezolva cu implicarea fiecăruia dintre noi. Edilul șef a explicat că se gândește la facilități pentru acei șoferi care nu călătoresc singuri prin oraș. "Există orașe americane unde nu doar mijloacele de transport au o bandă dedicată, ci și mașinile cu mai mulți ocupanți. Cei care sunt singuri în mașină stau în aglomerație, cei care sunt mai mulți în automobil au cale liberă", a spus Boc.

Dacă despre car sharing s-a mai vorbit, conceptul de shared parking este mai inovativ. El funcționează în diverse orașe din Europa, dar nu are notorietatea împărțirii mașinii. În plus, Clujului vrea ca acest sistem de gaparking, cum mai este numit, să se facă folosind o platformă on-line.

"Gândim un sistem de sharing într-o perspectivă de timp nu doar pentru mașini, ci și pentru locurile de parcare, inclusiv în cartiere. O parcare, pentru că are abonament, stă nefolosită o jumătate de zi. Deținătorul este cu mașina la serviciu sau în altă parte. În timpul acela, dacă vine altcineva, nu are dreptul legal să stea acolo. Dar dacă am gândi un sistem informatic în care să vedem doi-trei vecini să folosească o parcare și să nu se certe. "Eu sunt la serviciu de la 7 la 2, tu poate ești acasă, că mergi la 18 la serviciu". Poți să parchezi mașina acolo, să nu o lași în stradă să îi încurce pe alții", a declarat Emil Boc.

Primarul a reiterat dorința municipalității de a încastra senzori în asfalt, astfel încât aplicația Cluj Parking să conțină permanent informații despre locurile de parcare libere la bordură. Momentan, aplicația funcționează exclusiv cu date despre parcările cu barieră din zona centrală.

Comenteaza