S-au văzut cu mandate şi acum uită de problemele Clujului

S-au văzut cu mandate şi acum uită de problemele Clujului
Proiectul dezvoltării Aeroportului clujean nu este o prioritate pentru deputatul Radu Zlati - paraşutat de la Maramureş la Cluj - însă proiectul abatorului de la Iclod, pe care l-a promis electoratului său, ar trebui să devină o obligaţie pentru Consiliul Judeţean.

Proaspăt pricopsiţi cu mandate, o bună parte dintre parlamentarii clujeni s-au făcut că nu înţeleg invitaţia Consiliului Judeţea (CJ), de a colabora şi de a sprijini proiectele de investiţie pe care Clujul le are în derulare. La dezbaterea organizată pe tema câtorva dintre obiectivele Clujului - aflate în stagnare - pentru care se solicită sprijin de la centru, deputaţii au găsit de cuvinţă să se plângă executivului CJ că nu-şi regăsesc printre priorităţi propriile lor proiecte electorale. Aflat la primul mandat de deputat, Radu Zlati (apropiatul lui Crin Antonescu, paraşutat la Cluj tocmai din Maramureş), i-a reproşat că lista de priorităţi e prea lungă şi că nu vede cum pot fi găsiţi bani pentru toate proiectele Clujului, pentru că Guvernul are un buget restrâns. Aeroportul clujean nu ar trebui să fie aşa o urgenţă, a apreciat Zlati, în schimb, el cere imperios ca abatorul de la Iclod să devină prioritatea numărul unu a CJ.

Liderul Consiliului Judeţean Horea Uioreanu i-a invitat pe parlamentarii clujeni la o primă dezbatere pe tema principalelor proiecte ale Clujului pentru care se solicită sprijin guvernamental. Nu au participat senatorul Alin Tişe (PDL), Steluţa Cătăniciu (PNL) şi Elena Uioreanu (PNL). Liderul UDMR, deputatul Mate Andras Levente a venit doar pentru prezenţă, a rostit două, trei platitudini după care a părăsit şedinţa. Deputatul PDL, Adiran Gurzău a ajuns pe la spartul târgului. În schimb, cu mai multă seriozitate au tratat această întâlnire senatorul PNL Marius Nicoară, senatorul PSD, Alexandru Cordoş, deputatul PSD, Cornel Itu, deputatul PSD Aurelia Cristea, deputatul PPDD Ioan Moldovan şi deputatul PDL Mircea Vicenţiu Irimie. Nu toţi dintre aceştia au înţeles, însă, că bugetul Consiliului Judeţean este restrâns şi că sprijin pentru finalizarea principaleleor obiective de investiţie este aşteptat şi din partea lor, în raport cu Guvernul.

Deputaţii Cornel Itu, Ioan Moldovan şi Mircea Irimie s-au plâns că foarte multe dintre proiectele promovate de municipalitate nu se regăsesc în lista de priorităţi a Consiliului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a explicat că pe listă au fost adăugate în special acele proiecte care stagnează de mai mulţi ani şi care necesită sprijin şi de la centru, pentru a putea fi finalizate în acest mandat de patru ani.

Uioreanu a reamintit situaţia Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca precum şi cea a exproprierilor. El le-a cerut parlamentarilor să intervină pe lângă ministerele de resort astfel încât să fie alocate sumele necesare pentru proiectul de deviere a Someşului, pentru ca pista de aterizare-decolare să poată fi continuată până la 3500 de metri. "N-ar fi rău să obţinem ajutor financiar şi pentru exproprierile din zona Aeroportului, pentru că oricât ne străduim să acoperim aceste cheltuieli din bugetul nostru, nu avem cum să despăgubim pe toată lumea într-un timp foarte scurt", a spus Uioreanu. Demararea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă este un alt proeict prioritar al Consiliului Judeţean. "Vom demara procedura de actualizare a planurilor urbanistice, urmând ca mai departe, Ministerul Sănătăţii să aloce finanţare pentru construcţia acestui obiectiv, cel mai probabil din fonduri europene", a spus Uioreanu.

Continuarea dezvoltării parcurilor industriale necesită de asemenea sprijin guvernamental, în special parcul industrial de la Jucu, pentru care se doreşte extinderea cu 170 de ha. A fost adusă în discuţie şi soarta proiectului centrului de depozitare a deşeurilor, care în prezent este blocat şi care necesită sprijin din partea Ministerului Mediului, dat fiind faptul că administraţia judeţeană riscă o serie de penalităţi.

Deputatul PNL Radu Zlati a găsit de cuviinţă să reproşeze executivului Consiliului Judeţean că a inclus pe lista de priorităţi prea multe obiective. "Putem să tot vorbim despre ceea ce nu putem avea. Doar ne-a spus domnul Antonescu că nu vom avea prea mulţi bani la dispoziţie. De aceea ar fi trebuit să mai facem o întâlnire, poate fără presă, în care să analizăm exact care sunt acele proiecte pentru care chiar putem atrage bani. Eu nu cred că Aeroportul, de exemplu, este chiar aşa o chestiune care arde. Da, spitalul, da, pentru că nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor", a comentat Radu Zlati. În final, acesta i-a cerut lui Uioreanu să-i promită că proiectul abatorului de la Iclod se află înscris în bugetul Consiliului Judeţean. Uioreanu i-a atras atenţia că proiectul de la Iclod ar trebui să fie derulat prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, l-a contrazis pe Zlati, explicându-i că toate propunerile executivului Consiliului Judeţean sunt urgente pentru judeţul Cluj. În privinţa dezvoltării Aerioportului, acesta a explicat că este cea mai sigură poartă economică a Clujului. Sub nici o formă nu se poate pune problema ca Aeroportul să fie neglijat, a spus Nicoară, precizând că va face tot ce îi va sta în putere pentru a sprijini administraţia judeţeană, inclusiv în demersul modernizării unor drumuri turistice, prin intermediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Comenteaza