S-au dublat costurile pentru Podul Garibaldi

S-au dublat costurile pentru Podul Garibaldi

Podul Garibaldi aşteaptă să fie modernizat încă din 2014. Un proiect modern a fost abandonat în favoarea unuia clasic, municipalitatea încă aşteaptă stăvilarul de sub el de la Apele Române, care ţine de Guvernul României. Între timp, costurile s-au dublat: de la 4,8 milioane de lei, la 8,7 milioane lei. 

Consilierii Locali vor discuta în şedinţa de marţi, 5 martie 2019, proiectul de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Pod peste râul Someșul Mic pe str. Giuseppe Garibaldi (Pod Garibaldi) în municipiul Cluj-Napoca”, aprobați prin Hotărârea nr. 842/2017, respectiv prin Hotărârea nr. 63/2014.

“Obiectivul de investiții «Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Gabribaldi» este cuprins la finanțare în Programul Național de Dezvoltare Locală cu o valoare de 5 milioane lei, conform listei obiectivelor de investiții aprobate pentru județul Cluj în perioada 2017-2020 de Ministerul Dezvoltării. Având în vedere OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice prevede că «în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilește se stabilește în bani la suma de 3.000 lei pentru un program normal de lucru în medie de 167 ore pe lună, reprezentând 17,9 lei/oră». La data aprobării indicatorilor tehnico-economici (2017), salariul de bază minim brut era de 1.450 lei reprezentând tariful de 8,7 lei/h, iar proiectantul pentru personalul specializat a luat în calcul tariful de 11 lei/oră”, se arată în proiectul de hotărâre.

"Se pregătesc lucrările. Odată cu modificarea legislaţiei, cu creşterea salariului minim pe economiem evident că se modifică preţurile. Şi la un proiectele pe care le avem deja în derulare avem probleme, un exemplu fiind viitorul cimitir de pe Moş Ion Roată. Contractul va trebui majorat cu aproape 1 milion de euro. La Garibaldi, documentaţia este în aşteptare selecţie la SICAP şi după ce se aprobă indicatorii tehnico-economici, în şedinţa din 5 martie, va continua procedura de lictiaţie", a explicar primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Durata totală de execuție a lucrărilor la Podul Garibaldi este de 9 luni de zile, iar finanțarea va fi suportată de la bugetul local. Lucrările vor fi executate ”sub trafic”. Garibaldi nu doar că va fi nou, dar va fi și mai larg. Va avea patru benzi de circulaţie, trotuare pe ambele părţi şi piste de biciclete. 

 

Comenteaza