Video S-a deschis cimitirul din Someșeni! Primarul: „Celelalte din oraș sunt aproape la capacitate maximă”

S-a deschis cimitirul din Someșeni! Primarul: „Celelalte din oraș sunt aproape la capacitate maximă”

Cimitirul Moș Ion Roată, din cartierul Someșeni, s-a deschis odată cu venirea primăverii. Acesta va fi extins, după ce în celelalte cimitire din oraș s-a ajuns aproape de capacitate maximă.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, la ZIUA LIVE, că prima înhumare în cimitirul din Someșeni are loc chiar astăzi, vineri 3 martie.

Din martie se fac înhumări în cimitirul din Someșeni pentru că s-a ajuns aproape la capacitatea maximă în celelalte cimitire încât a trebuit să deschidem și cimitirul din Someșeni. Asta-i viața. Pe 1 martie am semnat hârtia de deschidere a cimitirului, iar azi e prima zi de înhumare în Someșeni.

Am tot amânat extinderea pentru că am încercat să nu îl umplem rapid și pe ăstălalt nou. Deja lucrăm, într-o colaborare cu Ministerul Apărării, pentru extinderea inclusiv a cimitirului din Someșeni pentru că ok, ne ajunge 5-10 ani de zile, dar după aceea iarăși trebuie să căutăm o soluție. Trebuie să o căutăm de acum, ca să avem viitorul pregătit.

Acesta a fost motivul pentru care am spus că prima dată acoperim tot ceea ce mai este în cimitirele existente (evident că mai sunt locuri pe acolo, însă cele mai multe sunt concesionate sau moștenite de persoane private). Ce înseamnă partea publică am ajuns aproape la limita de peste 95% și am decis să deschidem cimitirul din Someșeni pentru a fi integrat domeniului public”, a declarat, la ZIUA LIVE, edilul Clujului.

Cimitirul-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată, este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare și cuprinde 5.553 morminte, 1856 urne columbar și o capelă. A fost finalizat în 2020.

Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor.

Date tehnice:

– 85.550 mp spații verzi amenajate (5.500 buc. arbuști, 2.115 buc. arbori și 200 ml gard viu);
– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp;
– 68.394 mp amenajări morminte;
– 575 mp suprafață construită clădiri;
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri;
– 5.553 morminte;
– 1.856 urne columbar.

A fost construită o capelă pe următoarele nivele – demisol, parter și etaj. Aceasta prezintă facilități precum: sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, 2 vestiare, 2 birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol. Executantul lucrărilor este firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL. Valoarea totală a contractului este de 50.919.836,82 lei fără TVA.

Comenteaza