Robotul chirurgical DaVinci, sursă de finanţare pentru spitalul Clujana

Robotul chirurgical DaVinci, sursă de finanţare pentru spitalul Clujana
O sursă suplimentară de venit pentru Spitalul Municipal ar fi utilizarea acestui robot chirurgical, a cărui utilizare nu este însă susţinută de Casa de Asigurări.

Deşi s-au investit 2 milioane de euro pentru achiziţionarea robotului chirurgical DaVinci, acesta stă neutilizat la nivelul Spitalului Municipal Clujana. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu-şi permite să suporte serviciile medicale pe care le poate asigura acest robot, a explicat consilierul local PDL Ovidiu Turdean. În consecinţă, soluţia ar fi ca serviciile robotului să fie plătite de pacienţi, astfel că Spitalul Clujuna s-ar alege cu o sursă suplimentară de venit, a comentat Turdean.

Administraţia locală caută soluţii pentru a asigura venituri suplimentare la Spitalul Municipal Clujana, având în vedere că CAS nu-şi permite să asigure în întregime funcţionalitatea acestei unităţi medicale. „Este evident că soluţia - pentru acele unităţi care au costuri de funcţionare prea mari - constă în atragerea de resuse alternative. Vom vedea în perioada următoare cât va plăti CAS pentru serviciile oferite în cadrul acestui spital. Apoi tragem linie şi vedem cu ce cheltuieli rămânem în aer. Desigur, Consiliul Local va asigura în continuare partea de investiţii pentru infrastructură, însă nu este suificent", a comentat consilierul Ovidiu Turdean, care conduce Comisia de Sănătate a administraţiei locale.

În opinia sa, cea mai potrivită variantă, în cazul unităţilor spitaliceşti cu cheltuieli mari, ar fi aceea ca unele secţii să funcţioneze în regim hotelier. În ce priveşte Spitalul Clujana (aflat în administrarea Consiliului Local), acesta mai are un avantaj puternic. „Nu ştiu în ce măsură este cunoscut faptul că Spitalul Clujana beneficiază de cel mai performant robot chirurgical, cunsocut sub numele DaVinci, care, din păcate, stă neutilizat, pentru că CAS nu poate plăti serviciile pe care le oferă. Acest robot asigură intrevenţii minime invazive şi este de o precizie uimitoare. Sunt foarte puţine exmplare în toată lumea. În România, avem doar doi. La Bucureşti şi la Cluj Napoca. DaVinci ar putea deveni o sursă extraordinară de venit pentru Spitalul Clujana", a comentat Turdean.

În acest sens se caută soluţii pentru ca robotul să poată fi pus din nou în funcţiune. „Vom face o analiză pentru a vedea la ce costuri ajunge fiecare interevenţie în parte. În funcţie de asta, vom fixa un plan de tarifare. Pacienţii vor putea solicita, pe cheltuială proprie, serviciile robotului DaVinci. Desigur, vor putea beneficia şi de spitalizare, în regim hotelier. În acest mod, rezolvăm două probleme: asigurăm fonduri în plus pentru spital şi repunem în circuit un robot extrem de performant", a subliniat Turdean.

Conform surselor ZIUA de CLUJ, robotul DaVinci de la Spitalul Clujana este funcţional şi până în urmă cu câteva luni un anumit număr de operaţii era susţinut printr-un program naţional de chirurgie robotică.

 

Etichete
Comenteaza